Dubrovnik Gezi Rehberi

Işıl ışıl sokakları, sessiz plajları, taze deniz ürünleriyle antik bir şehir; Dubrovnik

Old Town' içinde kaybolmak, ışıl ışıl sokakları boyunca gezmek, mavi ile yeşilin birleşimi, küçük ama bir o kadar şirin şehir Dubrovnik...

  

Hırvatistan Genel Bilgiler



Hırvatistan Balkan Yarımadasının kuzeybatısında yer alan bir Avrupa devleti. Kuzeybatısında Slovenya, kuzeyinde Macaristan , güneyinde Bosna-Hersek , batısında Adriya Denizi , kuzeydoğusunda Sırbistan yer alır. Ülkede Hırvatça konuşulur. Büyük çoğunluğu katoliktir. Başkenti Zagreb’dir. Tarım ve sanayiye dayalı bir ekonomisi vardır. Ülkenin nüfusu hemen hemen İzmir nüfusu kadar: 4.4 milyon.


Para birimi Kuna... 1TL = 2.5 Kuna denk geliyor. Temmuz ve ağustos ayları en sıcak aylar. Sıcaklıklar 30 dereceye kadar çıkıyor. En makul gezi zamanı mayıs, haziran, eylül ayları...


Dubrovnik ve Osmanlı

Dubrovnik eski adıyla Ragusa... Anlamı Hırvatların ülkesi demekmiş. 6.yy’da İtalya’nın kontrolünde olan bu bölgeye yerleşen Hırvat kabileleri daha sonra değişik milletlerin boyunduruğu altında kalmışlar. Hırvatistan bir dönem de Osmanlı’ya bağlanmış. Varna (1444) ve İkinci Kosova (1448) muharebeleri sonunda Osmanlı Devleti, Hırvatistan'ın güney bölümünü hakimiyeti altına almış. 400 yıl Osmanlı’ya vergi verilmiş. İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da gerilemesinden faydalanan Avusturya, Hırvatistan topraklarını işgal etmiş (1697). 1991 yılında ise Slovenya ile birlikte Hırvatlar,Yugoslavya'dan ayrıldılar ve bağımsızlığını ilan ettiler. Şu anda AB üyesi bir ülke olarak refah içinde yaşamaktalar.


Dubrovnik / Hırvatistan Vize İstiyor Mu?

Hırvatistan 2013 yılına kadar vize istemiyordu. Hatta bir çok Türk'ün sırf vizesiz diye Dubrovnik'e gitmişliği var. Daha sonra Avrupa Birliğine girdiği için vize uygulamasını getirdi. Hırvatistan vizesi için gerekli yazıyı buradan okuyabilisiniz. Genç bir hırvatla yaptığım sohbette vize uygulamasını onların da istemediğini söylemişti. Zira ciddi sayıda turist Türkiye’den geliyordu ve bu sayı düşecek. Vizesiz olunca pratikti fakat sırf Dubrovnik’i görmek için vize almak biraz gereksiz...

Dubrovnik Genel Bilgiler

Dubrovnik, Hırvatistan’ın Adriyatik denizine kolunu dayamış sıcak bir sahil kasabası... Buraya Dalmaçya kıyılarının yıldızı da diyebiliriz. Bu sahillere dalmaçya tipi sahili denmesinin nedeni, kıyıya pararel girintili çıkıntılı yapılar ve ufak adacıkla. Haritada tıpkı bir dalmaçya köpeğini andırıyor. Bu tip kıyılarda deniz derinliği fazladır. İşte bu nedenden dolayı da büyük cruise gemilerinin en sık uğrak yeridir. Bu turlarlarla gelen turistler indikleri zaman sanki mobil bir şehir Dubrovnik’le birleşmiş gibi olur. Turizm gelirleri de bu nedenle çok yüksektir. Dubrovnik’de turizm 1897 yılında Imperial Otel’in kurulmasıyla başlar. Imperial Otel’i, Hilton satın aldığı için adı Hilton Imperial Otel olmuş. Dubrovnik şehri tarihsel olarak büyük önem taşıdığından 1979’da Unesco Dünya Mirasları listesine alınmış. Nüfusu 50.000’dir.


     Yerel saati Türkiye’den 1 saat geri. 
     Bankalar sabah 7 akşam 7 çalışır. 
     Müzeler sabah 9 akşam 6 çalışır. 
      Mağazalar sabah 9 akşam 9 çalışır. 
      Otobüs bileti 10Kuna, eğer kioskdan alırsanız %20 indirimli. 
    Teleferik 30 kişilik bir kabinle 4dk içinde 400m yüksekliğe çıkıyor.  Gidiş-dönüş 100 Kuna.
     Dubrovnik’de gezmek için araba kiralamak gereksiz
    Dubrovnik en iyi yürüyerek gezilir. 
    En meşhur alkollü içkisi ev yapımı: Rakija 
    Acil durum telefonu: 112



Dubrovnik’de Fiyatlar

Old Town etrafını çevreleyen surlara giriş: 150 Kuna
Sponza Sarayı Giriş: 20 Kuna
Tarihi eczaneye giriş: 30 Kuna
Havaalanından şehir merkezine taksi: 270 Kuna
Havaalanından şehir merkezine otobüs: 30 Kuna
Big Mac Menu fiyatı: 40 Kuna
Belediye otobüsü: 10Kuna
Bira: 22 Kuna
4*Otel bir gece: 1000 Kuna
Benzinin litresi: 10 Kuna
Pepsi: 15 Kuna
Hostel’de yatak: 125 Kuna
Ucuz kahvaltı: 35 Kuna
Ucuz öğle yemeği: 70 Kuna
1 günlük araba kiralama: 450 Kuna
Taksimetrenin 3km’lik fiyatı: 70 Kuna
Ek olarak Volkswagen Golf 2.0 TDI marka bir araba Hırvatistan’da 48.000TL iken Türkiye’de 90.000TL

   

 

Dubrovnik’de Bedava Yapılabilecekler

   Srd tepesine tırmanmak ve şehri panoromik izlemek.   
   Luza meydanı ve stradun caddesinde turlamak ve insanları izlemek.
  Sabah erken saatte Gunduliceva Poljana pazarını dolaşmak
  Şehir limanında dinlenmek.
  Old town dar sokaklarında kaybolmak.
  Banje plajında denize girmek.
  Çeşmelerden su içmek (doğal ve temiz)  




Ne Yapılmaz ?

Denize çıplak ayakla girmeyin keskin taşlar tehlikeli.
Birisine ilk ismiyle hitap etmeyin, kabalık.
  Tanımadığını kişilere savaşla ilgili muhabbet açmayın.
Birisi şaka yaparsa fevri davranmayın ve eğlenmeye bakın.
Şehir surlarını gezerken yağmurlu ise mermer gibi taşların kayacağını unutmayın.
Old town’da gezerken cepçilere paranızı kaptırmayın.
Yazın öğle saatlerinde şapkasız ve gözlüksüz çıkmayın.







Resmi Tatiller

1 Ocak – Yeni yıl
6 Ocak – Epifani dini bayramı
1 Mayıs – İşçi bayramı
7 Haziran – Katolik yortusu
22 Haziran – Anti faşizm & partizanlık günü
25 Haziran– Bağımsızlık günü (Yugoslavya’dan ayrılış)
5 Augustos – Hırvatistan Zafer Günü
15 Augustos –  Meryem’in göğe yükselişi
8 Ekim – Bağımsızlık günü
1 Kasım – Azizler yortusu
25 Aralık – Noel
26 Aralık – Aziz Stefen Günü





Dubrovnik Kaç Günde Gezilir?



Eğer zamanınız bolsa ve denize girip çevre adalara günübirlik tekne turları yapmak istiyorsanız o zaman 3 gün yeterli. Sadece önemli yerleri görmek istiyorsanız 1-2 gün kafi. Zira en önemli yeri Old Town olması ve burayı da gezmek 3-4 saatinizi geçmeyeceğinden 2. günün sonlarında sıkılabilirsiniz. Çünkü gezilecek yerler kısıtlı. Bi süre sonra Old Town içinde aynı insanları görmeye başlıyorsunuz.



Dubrovnik Gece Hayatı



Gece hayatı akşamdan başlar. Önce deniz restoranlarında akşam yemeği yenir. Sonra da dünya çapında meşhur dj’leri geldiği club’lar var. Küçük lokal barlara da gidilebilir. Saat 11’de 12’de başlayan clublar 2de kapanır. 2gibi başlayan clublar da sabaha kadar devam eder. Güvenli bir şehirdir. Önce old town’da içmeye başlanır sonra club’larda devam eder. Old Town içindeki Hard Jazz Cafe Troubadour akşamları canlı müzik yapıyor. Birşeyler yudumlayıp kafa dinlemeyebilirsiniz...



Dubrovnik’de Denize Girilir Mi?



Deniz kenarı bir şehir olarak denize girilebilir plajlar vardır. Plajlar güzeldir fakat deniz yosunlu ve kayalık olduğu gibi denizi soğuktur. Lapat koyunda çok güzel plajlar var. Plajlar halka açıktır. 2009’da Avrupa’da en iyi 10 plaj arasına giren Banje Plajı, Old Town hemen yanında bulunuyor.


 

Dubrovnik'te Nerede Kalınır?



En ideali tabiki Old Town dediğimiz şehrin göbeğinde kalmak. Hem ulaşımda sıkıntı yaşamamanız için hem de akşamları şehri yaşayıp kolayca otelinize dönmek için Old Town’da bir oda kiralamak en güzeli. Fakat burası pahalı olduğu için genelde buraya yakın yerlerde kalabilirsiniz. Tur şirketleri şehre yarım saat uzaklıktaki 3 /4 yıldızlı otelleri seçiyorlar. Böyle olunca da şehrin akşamını yaşayamak pratik olmuyor. Örneğin bizim gittiğimiz tur şirketi (Jolly Tur) bizi şehrin dışında bir otele bırakmıştı ve akşam Old Town’a gitmek için otelin minibüsünü bir kaç arkadaşla toplanıp kiralamıştık. Tur şirketiyle gitmiyorsanız Old Town içinde evinin odalarını kiralayan aile işletmeleri var. Hatta kiralar yüksek olduğu için kendileri bu evlerde oturmuyorlarmış. Turistlere kiraya verip kendileri de şehre yakın yerlere kiraya çıkıyorlarmış. Bu odaların adı “Sobe”... Gittiğinizde otogarda falan zaten onlar sizi buluyor. Ama yine de booking.com sitesine bakmak da fayda var.





Dubrovnik’de Yapılacak 5 Şey

Surlarda yürüyün
Lokrum adasını ziyaret edin
Old town da turlayın
Buza Bar’da birşeyler için
Teleferikle şehri tepeden izleyin







Günü birlik geziler



Kaftat kasabası eski ve tarihi bir liman kasabasıdır. Yemekler güzel plajı güzel. Otantiktir. Uçakla Split’e gelirseniz burada 1 saat da zaman geçirebilirsiniz. Saraybosna, Mostar köprüsü, Kaftat turu gibi turlardan satın alarak günü birlik yakın görülecek yerler vardır. Ayrıca tekne turlarına katılabilirsiniz. İrili ufaklı bir çok ada vardır. Erefit adaları diye geçer. Dubrovnik’de tekne turlarıyla buraları gezebilirsiniz. Eğer 5-6 kişiyseniz tekne kiralayabilirsiniz, 2-3 kişiyseniz charter teknelerle diğer gruplara katılıp rotası daha sabit bu turlara katılabilirsiniz.






Maskeron Üzerinde Durmak



Maskeron denilen şey, duvarın üstündeki hayvan kafası benzeri çıkıntılar. Bu çıkıntılar suyun oluklar halinde binanın dışına atılması için yapılmış gösterişli detaylar. Ama Dubrovnik’e giden turistler garip bir akım başlatmış. Maskeron’un üzerinde durup tshirt’ünüzü çıkarırsanız bütün seneniz şanslı geçecekmiş. Siz de bu akıma dahil olmak isterseniz burada “Maskeron Stand” yapabilirsiniz. Peki nerede bulacaksınız maskeronu; Franciscan Monastery denilen eski eczanenin olduğu binanın duvarında. Zaten kalabalığı göreceksinizdir. Göbekliler, bu aktiviteyi pas geçiniz.







Dubrovnik’de Nereler Gezilir?



Dubrovnik’de gezilecek yerlerin başında Old Town gelir. Old Town tıpkı bizim Antaya’daki kale içine benzer bir yerdir. Etrafı uzunca surlarla çevrili ve içi tamamen tarihi mekanlardan oluşan bir yapı. Hemen yan tarafında Minceta Kalesi vardır. Old Town’un en önemli girişi Pile kapısıdır. Old Town’un merkez caddesi Stradun caddesidir. Dünyanın en eski eczanesi Franciscan Manastırı buradadır. Rector Sarayı ve meşhur Onofrio Çeşmeleri hemen girişte sizi karşılarken, Orlando Heykeli de Old Town’ın meydanında yer alır.


Dubrovnik Gezilecek Yerler


Old Town

Dubrovnik’in gezilecek tek yeri burası. Eski adıyla; Stari Grad... Yugoslavya zamanından kalma isim. Rusça’da eski şehir anlamına geliyor. Buraya  2 ana kapıdan giriliyor. Pile ve Ploce kapıları. Karayolu ile old town'a geldiğinizde sizi Pile Gate'e bırakırlar. Taksiler, otobüsler hep buradan kalkar. Ploce Gate limanı da buranın hemen yanındadır. Tekne turları genelde buradan kalkar. Old town birbirine çok yakın binalardan oluşur. Burası toplamda 2-3 saatte gezilir.

Stradun Caddesi

Old Town içinde yer alan Pile ile Ploce Gate arasındaki ana caddenin adı  Stradun. Bu cadde tıpki bizim İstiklal Caddesi gibidir. Tek farkı bu caddenin sağındaki solundaki her yer tarihi yapılardır. Etkinler burada düzenlenir. Yaklaşık 300 metre uzunluğunda olan caddede gezerken sanki İtalya’da bir cadde dolaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu caddenin parkelerini o kadar çok insan aşındırmış ki, baktığınızda taşlar parıl parıl parlıyor.

Büyük Onofrio Çeşmesi (Velika Onofrijeva Fontana)

Bu çeşme zamanında şehre su getiren önemli bir çeşmeymiş. Adını da mimar Onofrio della Cava’dan almış. Hala şehrin suyu o zamandan açılan kuyulardan getiriliyormuş. Ve çeşmelerden su içiliyor.

Şehir Surları (Gradske Zidine)

Dubrovnik’in sembollerinden olan ve en çok ziyaret edilen noktalarından biri şehir surlarıdır. Şehrin 1970 yılında UNESCO Dünya Tarih Mirası listesine girmesini sağlayan en önemli unsurlardandır. Kesintisiz bir şekilde 1940 metrelik bir şekilde yer almaktadır. Duvarın kalınlığı ortalama 1.5 metredir. Surlar üzerinde yürüyüş yapmak mümkündür, bunun için surlar üstüne çıkış yapılabilen belirli noktalardan bilet almanız gerekmektedir. Surları gezerken çok sıcak olmayan sabah saatlerini veya akşamüstünü tercih edin. Akşamüstü 19.30 da kapandığı için sabah saatleri daha mantıklı. Surlar toplamda 2 saatte geziliyor. Kişi başı 100 kuna, 13,5 Euro. Surlara çıkış noktalarından biri Pile Gate'in solundandır.

Teleferik (Cable Car)

Teleferik ile şehre tepeden bakmak başka bir Dubrovnik aktivitesi. Özellikle gün batımı tercih edilmeliymiş. Kişi başı 100 kuna. Teleferiğe ulaşım Boskoviceva Sokağına girip merdivenleri çıkarak ulaşılıyor...

Fransisken Manastırı (Franjevacki Samostan Dubrovnik)

Placa’nın başlangıcında yer almaktadır. 13. yüzyılda inşa edilmiştir. 14. yüzyılda savaş esnasında düşmanların kullanımını önlemek için yıkılmış sonrasında tekrar inşa edilmiştir. Gotik ve Rönesans etkilerinin görülebileceği yapı içerisinde günümüzde bir müze ve kütüphane de bulunmaktadır. Dubrovnik gezilecek yerler listemizdeki en önemli yapılar arasında yer alan müzede dünyanın en eski eczanesine ait objeler, kütüphanede ise 70.000 den fazla kitap bulunmaktadır. Avrupa'nın en eski eczanesinin burası olduğu söyleniyor. Giriş 30 kuna, 4 €

Çan Kulesi (Gradski zvonik u Dubrovniku)

1444 yılında inşa edilmiştir. Yerel ustaların eseridir. İlk yapıldığında çana vuran iki figür tahtadan yapılmıştır. Sonrasında figürler bronz olanları ile değiştirilmiştir. 1667 yılında meydana gelen deprem sonrasında kule eğilmeye başlamıştır. 1929 yılında güvenliği tehdit etmesi gerekçesi ile yıkılmış yerine yenisi inşa edilmiştir.

Orlando Sütunu (Orlando Stup)

Stradun Caddesi’nin sonunda Çan Kulesi’nin yakınında bulunmaktadır. Sütunun tepesinde halk duyuruları için bir kısım vardır. Sütunda yer alan şövalye figürü Orlando’dur. 15. yüzyılda yapılmıştır. Sütun Dubrovnik festivallerinin açılış ve kapanış törenlerindeki temel semboldür.

Rektör Sarayı (Knezev Dvor)

Dubrovnik gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli yapıdır. Saray, gotik, barok ve Rönesans etkilerini bünyesinde barındıran bir yapıdır. Yapıldığı dönemden bugüne birçok ek ve yenileme çalışması geçirmiştir. Günümüzde Dubrovnik Müzesi Tarih Bölümü’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Pile Kapısı (Gradska Vrata Pile)

Dubrovnik şehir kapılarından biridir. Pile Kapısı’nın iç ve dış duvarları vardır. 16. yüzyılda inşa edilen kapı Dubrovnik Cumhuriyeti döneminde geceleri kapatılan bir kapıydı. Günümüzde ise sürekli ziyaretçilere açıktır.

Ploce Kapısı (Vrata od Ploca)

Dubrovnik’te yer alan şehir kapılarından bir diğeridir. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç kısmı St. Luka olarak da bilinir. Oldukça alçaktır. Yaklaşık 2 metredir. İkisi de 15. yüzyılda açılmış sonrasında genişletme çalışmalarına tabi tutulmuşlardır.

Aziz Blaise Kilisesi (Crkva sv. Vlaha)

1715 yılında adından da anlaşılacağı üzere Aziz Blaise için inşa edilmiştir. Eski bir kilise alanının üstüne inşa edilen kilise, Venedik’te yer alan Aziz Mauritius Kilisesi’ne benzemektedir. Dubrovnik gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapılardan olan kilisenin iç kısmı ve mermer işlemeleri oldukça görkemlidir. Şehirdeki birçok düğün merasimi burada tertiplenmektedir.

Sponza Sarayı (Sponza-Povijesna arhiv)

Şehirde orijinal formunun korunduğu en güzel yapılardan biridir. Stradun Caddesi’nde bulunur. Saray 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Gotik ve Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan yapı tipik bir Dubrovnik inşasıdır. Günümüzde birçok organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.

Gundulica Meydanı (Gunduliceva Poljana)

1667 depreminin ardından inşa edilmiştir. Meydanda 1893 yılından kalma Dubrovnikli Şair Ivan Gundulic’in bir heykeli bulunmaktadır. Dubrovnik barok dönemi sembollerinden biridir. Meydanda ayrıca küçük bir çeşme de bulunmaktadır. Meydanda sabahları kurulan pazarda birbirinden güzel yöresel ürünleri şehirdeki turistik dükkanlara oranla çok daha ucuza alabilirsiniz.

Lovrijenac Kalesi (Lovrijenac Fortness)

Lovrijenac Kalesi Pile geçidine varmadan önce surların boyunda inşa edilmiş tarihi bir kale. Deniz yüksekliğinden 37 metre yukarıda olan sivri kayaların üzerine inşa edilen bu kale tarih boyunca şehre yapılan akınların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Kale savunma amaçlı olarak yıllardır kullanılmış olmasına rağmen günümüzde artık sanatsal faaliyetlere hizmet ediyor. Tiyatro ve müze olarak kullanılan bu kale mutlaka görülmelidir.

Lokrum Adası 

Lokrum kimsenin yaşamadığı, doğal hayatın hakim olduğu, üzerinde plajların ve botanik bahçesinin bulunduğu bir ada. Ploce kapısından Lokrum'a yarım saatte bir tekneler kalkıyor. Eski Şehir Limanı’ndan 10 dakikada ulaşabileceğiniz bir yerdir.  UNESCO koruması altında bulunan ada, birçok efsane ve hikâyeye ev sahipliği yapan bir adadır. Adada yer alan küçük bir göl yüzmeyi yeni öğrenenler ve çocuklar için uygundur. Ada içerisinde görebileceğiniz yerlerin en önemlileri Botanik Bahçe ve surlardır.





Dubrovnik’de Ne Yenir?



Dubrovnik tipik bir akdeniz kenti olduğu için yemekler size yabancı gelmeyecektir. Yunanistan’da, İtalya’daki yemek kültürünün aynısı... Fakat Old Town içindeki restoranlar turistik olduğu için biraz pahalı gelebilir. Restoranlara “konoba” deniyor. Alternatifler çok fazla... Tavsiyem deniz kıyısında olduğumuz için taze deniz ürünleri... Stradun caddesinin sonunda Orlanda Sütununun arkasında Türk girişimcinin bir restoranı da var. Garsonlar Türkçe biliyor. Yemeklerden pizza yiyebilirsiniz veya boşnakların meşhur köftesi var adı “Cevapcici”... Bizdeki Ramiz Köfte’deki köftenin aynısı... Onunda dışında Pantarul adlı restoranı deneyebilirsiniz. Bir de ek bir not; McDonald’s veya Burger King burada maalesef yok.




Dubrovnik'ten Ne Alınır?



Hediyelik olarak lavanta torbaları alabilirsiniz. Venedik gibi Dubrovnik’de de cam işçiliği meşhur olduğu için cam hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Yiyecek olarak doğal reçel ve zeytinyağı alınabilir. Sabah kurulan ve öğleden sonraya toplanan Gundulica Pazarı’ndan birşeyler alınabilir. Bir de tabii heryerde olduğu gibi Çin’de üretilen ve üstünde Dubrovnik yazan bir dolu araç gereç...

Bir markette Türk bisküvilerine rastladım. Bizde satılmayanlar galiba...













  Gezi Tarihi: 30.10.2012

2 Yorumlar