Londra Gezi Rehberi


Uygarlığın başkenti Londra

"Londra'dan bıkmak hayattan bıkmaktır, Londra'da hayatın sunabildiği herşey mevcuttur." Samuel Johnson


Londra Genel Bilgiler

Batı Avrupa'nın ve Avrupa Birliği`nin en büyük şehridir. 8 milyon nüfusa sahip Londra çok kültürlü ve enerjik bir metropoldür. Tıpkı diğer ünlü avrupa kentleri gibi bir nehir üstüne kurulmuştur. İşte bu nehir ünlü Thames Nehri... Londra`yı bu kadar ikonik bir yer haline getiren ögelerden birisidir. Sanat, finans, turizm, eğlence, moda, sağlık, medya ve eğitim konularında Londra başı çekiyor. Londra`ya avrupanın başkenti denir.

20 eylül 1777'de Samuel Johnson ile James Boswell arasında geçen o meşhur konuşmada Johnson'un sarfettiği cümle aslında herşeyi anlatıyor: "Londra'dan bıkmak hayattan bıkmaktır, Zira Londra'da hayatın sunabildiği herşey mevcuttur."


Londra`nın tarihi Roma`lılara uzanıyor. 1.yy'da Romalıların ticaret merkeziymiş. O zamanlar "Londinium" deniyormuş. London adı da burdan geliyor.

Londra 2 eski şehirden oluşuyor; Birincisi "The City Of London" ki buna genelde "The City" derler. 3km2`lik bu alan Londra'nın en eski yerleşim yeri.  Diğeri de "The City Of Westminister", şu anda parlemento binası ve Buckingham Sarayı'nın olduğu yer.

Birleşik Krallığın nüfusunun %12si Londra`da yer alıyor. 8 milyon nüfusa sahip Londra o kadar karmaşık bir etnik topluluğu barındırıyor ki, şehirde 300 farklı dil konuşuluyor. Caddelerde her renkten her sesten insana rastlıyorsunuz. Etnik grupların %60 beyaz, %20si asyalı, %15 zenci ve gerisi karışık...

Durum böyle olunca din konusunda da baya bir karışık durum ortaya çıkıyor. %48'i Hristiyan iken, %20 gibi bir oran kendisini dinsiz olarak tanımlıyor. %12si Müslüman ve geri kalanı Hindu, Yahudi, Budist...

Dünya mirasları listesinde yer alan şu 4 eser de Londra`da bulunuyor: Tower Of Londan, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri, Westminister Sarayı & Big Ben, Greenwich.

İngiltere`nin zaman dilimi GMT/UTC +00:00 yani başlangıç meridyeni Greenwich buradan geçiyor. Tüm dünyaki saatler Londra'daki Greenwich'e olan uzaklıkları pararelinde saatlerini ayarlar. Başlangıç meridyeninin Greenwich'den geçmesinin en temel sebebi tarih değiştirme çizgisinin büyük okyanusa denk gelmesidir. Neden aynı meridyen hizasındaki başka bir ülke değil de İngiltere derseniz, elbetteki siyasi güç.


Londra yağmuruyla ünlü bir şehir. Hiç bir turist yoktur ki gezdiği sürede en az bir kez yağmurla karşılaşmasın. Okyanus iklimine sahip olduğu için gün içinde kısa fakat yoğun bir yağmurun yağması çok olası bir durum. Gezgin olarak kesinlikle yağmuru hesaba katıp yanınızda ufak bir şemsiye veya yağmurluğunuzu bulundurun. Eğer Londra`yı en az yağmurla atlatayım derseniz yılın en az yağmur alan ayı Ağustos ayıdır. Ondan sonra Temmuz ayı gelir. Eğer zaman planınız esnekse Ağustos`ta gitmekte fayda var.

Birleşik Krallığın gelirinin %20`si Londra üstünden akmaktadır. Canary Wharf semti Londra`nın Maslağı diyebiliriz. Birleşik krallığın en uzun gökdelenleri ve ticaret merkezleri o bölgededir. BBC en önemli işverenlerinden birisidir. Yaklaşık 10£ gibi bir ücretle BBC`nin arkalanda nasıl çalıştığını tur ile görebilirsiniz. (bkz: Step inside the BBC)

Londra`nın en önemli gelir kaynaklarından birisi de turizmdir. 2010 yılında dünyanın en çok turist alan 3.şehri olmuş. 2010 yılı resmi kaynaklarına göre Londra`nın en çok ziyaret alan atraksiyonları şöyle sıralanıyor:

1-) British Museum 6-) Science Museum
2-) Tate Modern 7-) Victoria and Albert Museum
3-) National Gallery 8-) Madame Tussauds
4-) Natural History Museum          9-) National Maritime Museum
5-) London Eye 10-) Tower of London





Londra Hakkında İlginç Gerçekler

 


Trafik ışıkları ilk kez 1868 yılında Londra`da kullanılmış. O zamanlar manüel kontrol edilen trafik ışıkları gazla çalışıyormuş.  (Detaylı bilgi için tıklayın)

Londra`da araç trafiği çok fazla. Bu nedenle şehir merkezine arabayla girmek ücretli. 2003'den beri uygulanan bu yöntemle pazartesiden cumaya 07:00-18:00 saatleri arasında arabanızla şehir merkezine girmek isterseniz 12£ ödemek zorundasınız. Şehir merkezine giden yollarda kameralar var. Arabanızın plakasını kaydediyor. Ödemeyi ise alışveriş merkezlerinde veya İnternetten yapıyorsunuz. (Detaylı bilgi için tıklayın)

Londra 43 üniversitesiyle Avrupanın en yoğun eğitim şehridir.

Londra`daki en uzun gökdelenin adı "The Shard"... 300mt yüksekliğindeki bu bina Levent`deki Istanbul Sapphire binasından 40mt daha yüksek...

Dünyanın ilk metrosu 1863'de Londra`da inşa edilmiştir.  "Tube" olarak adlandırılır. İkincisi ise İstanbul'daki dünyanın en küçük metrosu olan Karaköy-Tünel metrosudur. Metronun %55'i yer altından değil, yer üstünden gider.

İngilizlerin %90`ı toplu taşımayı kullanır. Bu oran İstanbul`da ne yazık ki %46`dır.

2013 yılında "The Walkie Talkie" adlı gökdelenden yansıyan güneş ışınları park halindeki bir Jaguar'ı eritmiş. Olay dünya medyasında yer bulmuştu. (Haberin detayı için tıklayın) 

Londra olimpiyatlara ev sahipliği yapan ilk şehir ve toplamda 3 kez ev sahipliği yapmış.(1908, 1948, 2012). Maalesef olimpiyatlar henüz Türkiye`de hiç yapılamadı.

Paddington semtindeki Leinster Gardens caddesinde bulunan 23 ve 24 numaralı daireler aslında sahte evlerdir. Evlerin sadece caddeye bakan cepheleri vardır. Gerçek bir ev değildir ve arkası boştur. Bunun nedeni ise burdan geçen metro hattını gizlemek... (Detaylı bilgi için tıklayın) 

Thames nehri ve diğer parklarda bulunan göletlerdeki kuğular 12.yy`da Kıbrıs`dan getirtilmiştir ve kraliyetin malıdır. Haziran-2014'de bir Türk bu kuğulardan birini yemek için kesip çantasına atmış. Polis güvenlik kameralarından tespit edip Türk`ü yakalaış ve 215£ ceza vermiş. (Haberin detayı için tıklayın) 


Buckingham Sarayı adını Buckingham Duke`ü denen bir kişiden alır. Adam saray gibi bir binayı kendine ev olarak inşa etmiştir. 1761'de kral George sarayı adamdan satın alıp kraliçesine hediye etmiş. 1837'de de ilk defa kraliçe Victoria buraya taşınarak Buckingham Sarayı`nı resmen kraliyetin ofisi haline getirmiş. 

Ünlü "Big Ben" kulesinin adı aslında ne saat ne de kuleden gelir. Kulenin içindeki 13 tonluk devasa çanın adıdır. "Big Ben" olarak bildiğimiz kulenin gerçek adı ise Stephens Tower`dır. 



Pub kültürü İngiltere’den doğma bir kültürdür. Uzun adı “Public House” olarak geçer. Eskiden barlar ev ortamı gibiymiş ve çok parası olmayanlar barlarda atıştırmalık yiyecekler yer ve bira içerlermiş. Daha fazla para harcamak isteyenler ise tavernaya giderlermiş. Londra`nın en eski barlarından birisi "Ye Olde Cheshire Cheese" 1667 yılında kurulmuştur. İçerisi biraz kereste koksa da büyük soğutulmuş bira bardağında Alman birası olan "Pint of Chilled" içebilirsiniz.


  320GB panaromik Londra fotoğrafı için burayı tıklayın.



Acil hat telefon numaraları ilk defa 1937`de Londra`da kullanılmış. Amerikada`da 911, Türkiye`de ise 112 olarak kullanılan numara Londra`da 999 olarak belirlenmiş. (Detaylı bilgi için tıklayın).



İlk büyük İngiliz sözlüğü 1748'de Samuel Johnson tarafından yazılmış. Johnson büyük bilgeliğine rağmen bariz hatalar yapmış. Kendisine "pastern" kelimesini neden "atın bileği" yerine "atın ayağı" yazdığını sorduklarında "cahillik madam, sadece cahillik" diye cevap vermiş. Yine de büyük bir başarı göstermiş ve neredeyse 200 yıl önde gelen İngilizce sözlük olarak kabul edilmiş.

Eskiden Londra`da, belediye evlerden alacağı vergiyi pencerelerinin büyüklüğüne göre toplarmış. Pencere sayısı ve ebatı büyük olan evler çok vergi verirmiş. Bu vergi tipine de "Window Tax" denirmiş.1696 yılında başlayıp 156 yıl bu şekilde vergi toplanmış. Ev sahipleri de vergiyi az vermek için üç katlı evlerinin en üst katlarını küçük pencereli yapmışlar. Hatta bazı evlerde var olan pencerelere duvar örmüşler. Buna halk arasında "Daylight Robbing" deniyor. Küçük pencereli bu odalarda da evin hizmetçileri kalıyormuş.

İngilizce dili dünyanın her yerinde kabul gören ilk dildir. 350 milyon insan İngilizce`yi ilk dili olarak konuşur. Dünya nüfusunun beşte biri İngilizceyi yeteri düzeyde konuşur. Uluslararası ticaret ve iletişimde büyük ölçüde İngilizce konuşulur. Dünyadaki bilim adamlarının üçte ikisi İngilizce okur. Dünyadaki mektupların %75 İngilizce yazılır. İngilizcenin en yaygın dil olmasının nedeni İngiltere'nin ilk sanayileşen ülke olması ve en büyük sömürgecilerden olması. Ardından Amerika liderliği kapmış ve İngilizce daha da popüler bir dil oluvermiş.




 

 

Kraliçe Elizabeth Hakkında İlginç Detaylar


Kraliçe Elizabeth 60 yıllık hayatında 116 ülke gezmiş fakat hiç pasaportu olmamış. Hiç bir ülke de kraliçeden pasaport talep etmemiş.
Zaman zaman Range Rover marka arabasıyla gezintiye çıktığı biliniyor. Fakat bir ehliyeti dahi yok.
Kraliçenin gerçek doğum günü 21 Nisan 1926 olduğu halde kutlamalar haziran / mayıs ayında yapılıyor.
Kraliçe II.Dünya savaşında orduda görev almış. İlk yardım kamyonunu kullanmış.
Evliliğini 3.kuzeni Philip Mountbatten ile yapmış.
İlk e-mailini 1976 göndermiş. İnternetin anası kabul edilen ARPANET ile...

 

 Londra Şehir Yaşamı Hakkında Gözlemler


    Londra caddelerinde hiç başı boş kedi veya köpek göremezsiniz.

    Metroya bindiğinizde şu ifadeyi defalarca duyacaksınız : "Mind the gap between the train and the platform."; Trenle, zemin arasındaki mesafe bazı duraklarda çok açık. Adımınızı attığınızda trenle zemin arasına ayağınız sıkışabilir. Hem yazılarla hem de anonslarla devamlı bu durumu hatırlatıyorlar. Bu laf o kadar popüler ki hediyelik T-Shirt'lerin üstünde, bardakların üstünde bile var.

    Toplu taşımada kesinlikle içki içemez veya ağzı açık içki taşıyamazsınız.

    Londra`da pis işlerde genelde zencileri, hintlileri ve pakistanlıları çalıştırıyorlar.

    Londra zencisi bizim İstanbul'daki zenciler gibi Afrika kökenli değil.

    Bizim buradaki BIM Market ayarındaki marketleri şunlar; Sainsbury's, Tesco, Morrisons,  Lidl Supermarket ve Asda... Bu marketlerden gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Fiyatları çok makul.

    Metrolara girişlerde gazete ve dergiler ücretsiz dağıtılıyor. Üstelik kaliteli... Bazen içlerinde restoranlarda geçerli indirim kuponları yer alıyor.


    Ücretsiz Wifi bulma konusunda çok şanslısınız. Genelde markalı yerlerde ve müzelerde ücretsiz Wifi oluyor. Bunların başında McDonald`s, Subway, Barclays vb... Ayrıca ücretsiz Wifi kullanmak için O2 firmasının uygulamasını gitmeden akıllı telefonunuza yükleyin. (Detaylı bilgi için tıklayın)


    Metro hatları eski olduğu için her metro hattında görevliler var. Devamlı trenlerin anlık durumlarını ellerindeki cihazlara girip ekranlarda güncelliyorlar. Yani metro eski olduğu için sistem yarı otomatik işliyor.

    Bazı Avrupa şehirlerinde metroya giriş çıkış kontrolü yapılmaz. Bilet almadan da seyahat edebilirsiniz (taki denetim yapılana dek). Fakat Londra`da metroya giriş çıkışlarda turnikeler var ve her durakta görevliler var. Kesinlikle biletsiz binemezsiniz. Üstelik metroya girdikten sonra biletinizi atmayın çünkü çıkarken yine aynı biletle turnikeden çıkacaksınız. Yani bileti hangi durağa aldıysanız o duraktan çıkıyorsunuz. Eğer biletiniz yoksa 80£ ceza ödersiniz.
      
    İnternet`den bir müzikale veya tiyatroya bilet aldığınızda bilmeniz gereken önemli bir ayrıntı söylüyorum. Online satın alınan biletlerde kesinlikle bileti aldığınız kredi kartını göstermenizi istiyorlar. Gösteremezseniz sıkıntı yaşarsınız. O nedenle sanal kredi kartıyla alışverişi önermem. Zira sanal olduğu için kartı gösteremeyeceksiniz.
       
    Şehirde herkes çok kibar ve saygılı. Bunu bir madde olarak yazıyorum çünkü İstanbul'da yaşayan biri olarak bu kadar saygı ve kibarlık insanı şaşırtıyor. En ufak rahatsızlık verecek durumda "SORRY", zerre teşekkür edilmeyecek şey için "THANK YOU" diyorlar. Sanki "Sorry" ve "Thank You" kelimelerini yazılı bir kural gibi uyguluyorlar. Helal olsun! Eğitim medeniyetin temel taşı...
       
    Bizdeki "Ne alırsan bir milyon" mağazalarından burada da var. Ne alırsan 1£ mağazalarının en ünlüsü PoundLand... Bazı şeyler Türkiye'den bile ucuz. Toblerone çikolatadan, kamera kılıfına kadar herşey 1£. Portobello Pazarına gittiğinizde mutlaka uğrayın. Portobello Pazarına gitmek için Circle Line (sarı hat) binin ve Ladbroke Grove durağında inin.(Poundland tüm şubelerine ulaşmak için tıklayın)

          
    Gece hayatı genelde Soho bölgesinde yoğunlaşmış. Cuma, cumartesi günleri İngilizler kendilerini içkiye adıyorlar. Barlarda, sokaklarda içkiden kendini kaybetmiş kızlar erkekler görebilirsiniz. Burada Gay barlar çok fazla...Tüm barların kapısında güvenlik var. Barlar 23:00'e kadar açık. sabaha kadar çalışan yerler özel bir lisans alıp çalışıyor aksi halde 23:00'de içki siparişlerini durdurmak zorundalar.
       
    Türkiye'deki Araplar`dan bazılarımız şikayetçi... Özellikle yaz ayları yoğun bir Arap turist akını oluyor. Londra`da çok daha fazlasını görebilirsiniz. Ama ufak bir farkla! Buraya gelen Araplar ultra zenginler. Harrods gibi alışveriş merkezlerinden çıkmıyorlar. Lüksün sınırında yaşıyorlar. Fakat görgü ve medeniyet kurallarından bihaber...
       
    Londra`nın havası çok karmaşık. Gün içinde çok keskin bir şekilde değişiyor. Sabahın erken saatlerinde çok soğuk. Ceketsiz donarsınız. Öğlen güneş çıkıyor. Ancak t-shirt ile durabilirsiniz. Öğleden sonra yağmur yağıyor. Şemsiyesiz sırılsıklam olursunuz. Akşam da ceketsiz donarsınız. Yatarken de yorganla yatmanız şart. Bu hava durumu ağustos'un ortasında gözlemlediğim rutin hava durumudur.

     Travelodge otelde kalırsanız, wifi paketi satın almanıza gerek yok. İlk yarım saat ücretsiz sonrası ücretli. Fakat vereceğim tüyo ile 24 saat ücretsiz kullanabilirsiniz. İlk kullanımda sizi bir siteye yönlendiriyor ve üye oluyorsunuz. Yarım saat sonra kullandığınız tarayıcının önbelleğini temizleyin. Tekrar siteye girdiğinizde yeniden üye olmanızı isteyecek. Farklı bir email ile yine üye olun. Bu şekilde sınırsız kullanabilirsiniz. (How to clear Cache on Chrome for Android)

    ✤ Bisiklet kiralamak için en iyisi Barclays Cycle Hire...




    Londra'da Nerede Kalınır?

     

    Eğer merkezi bir yerde kalmak istiyorsanız Trafalgar Meydanı teknik olarak Londra`nın merkezidir. Yani Trafalgar Square, Piccadilly Circus ve Leicester Square bölgeleri Londra`nın en canlı yerleri. Buralarda kalırsanız gezilecek yerlere yakın olursunuz, gece eğlencesinden dönüşlerde de problem olmaz. Fakat bu bölgeler biraz pahalıdır. Londra`nın çok pahalı bir şehir olduğunu düşünürseniz daha ekonomik çözümler üretmek gerekir. Londra dünyadaki en iyi metro ağına sahip şehir. Yani oteliniz nerede olursa olsun tek dikkat edeceğiniz nokta otelden çıktıktan sonra en yakın metro durağına olan uzaklığınız. Metroya girdikten sonra Londra`nın istediğiniz noktasından çıkıp gezinize başlayabilirsiniz. Metro hattı 6 bölgeye ayrılmıştır. Gezilecek yerlerin %90`ı 1.ve 2.bölgededir (Zone 1-2).

    Benim tavsiyem Waterloo tren istasyonuna yakın bir yerde kalmanız. Örneğin Travelodge Central Southwark oteli metroya 3dk yürüme mesafesinde. Otelin gecelik fiyatları hem ekonomik hem de yatakları çok rahat. Oteli sadece yatma amaçlı kullanacaksanız Travelodge otellerini deneyin. Londra'da neredeyse her semtte bu otel zincirinin bir şubesi mevcut. Bazı şubeleri eski olabiliyor. Fakat Southwark'daki hiç fena değil. Otelin haritadaki yeri için tıklayın. Otelin sitesi için tıklayın.
    Eğer erken rezervasyon yaparsanız çok cazip fiyatlara bir oda bulabilirsiniz.

    Eğer günlük oda ve daire kiralamak isterseniz o zaman da şu siteyi mutlaka ziyaret edin.

    Heathrow Havalimanından Ulaşım


    Heathrow havalimanından Londra`ya direkt tek vasıta metro ile gidebilirsiniz. Terminal 1,2,3,4,5’in metroya bağlantısı var. Metro biletini havalimanında makinelerden alabilirsiniz. Bozuk para veya kredi kartıyla alınıyor. 2014 için ücreti £5.30. En ekonomik yöntem de metro... Metroya bindiğinizde tek hat olan Piccadilly Line hattına binmiş olacaksınız. Metro Heathrow durağından kalkar ve Cockfosters durağı yönüne gider. İlk kalkış durağı ise Terminal-5'dir. Örneğin benim otelim Southwark durağına yakın idi. Buraya gitmek için Jubilee hattına geçiş yapıp Stratford / North Greenwich yönüne bindim. Siz de gideceğiniz metro durağına bakıp ona göre aktarma yapacaksınız.
    Londra metrosunda bir yerden bir yere nasıl gideceğinizi bulmak için şu siteye girin.
    Not: Turnikelerden çıkmadığınız için aktarma ücretsiz. Yanlış da binseniz sorun değil.

    Heathrow Havalimanından Tüm Ulaşım Alternatifleri:

    1. Underground (Tube): En ucuz ulaşım şekli. Tek yön £5.30, Oyster Card ile gidilirse £4.80 (09:30 önce), £2.90 (09:30 sonra). Tek dezavantajı valizlerle merdiven inip çıkmak.
    2. Overground  (Heathrow Express): Online bilet  £18, bilet ofisinden alınırsa  £19. Avantajı 15-20dk içinde Londra’ya varıyor. Dezavantajı yüksek ücretli artı Paddington istasyonuna gidiyor. Bir çok turistin oteline gidebilmesi için başka vasıtaya aktarma yapmaları gerekecek.
    3. Heathrow Connect: Heathrow Express ile aynı güzergahta gider fakat daha ucuzdur. Paddington istasyonuna gidiş ücreti £9.10. Yolculuk süresi 30 dakikadır. Terminal 4-5 inecekler için bu terminallerden Heathrow Connect treni kalkmıyor o nedenle önce Termina 1-2-3’e gitmeleri gerekiyor.
    4. National Express Otobüsleri: Eğer gideceğiniz yer Victoria durağı ise avantajlı yoksa bu ulaşım yöntemi pek mantıklı değil. Terminal 1 ve 3’e inecekler kullanabilir. Saatte bir de kalkabiliyor 15 dakikada bir de ... Ortalama 40dk sürer. Ücreti £6.




    Birleşik Krallık, Britanya, İngiltere;

    Üçü de aynı ülke midir? Yoksa farklı ülkeler mi?


    Britain, United Kingdom, England... Bu kavramlar turistler tarafından çok sık karıştırılıyor. Peki bunlar neyi ifade ediyor?
    Birleşik Krallık (United Kingdom-UK): 4 ülkenin topluluğunu ifade eden politik bir ifadedir. Bu ülkeler İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda.
    İngiltere (England): Birleşik Krallık ülkeleri arasında en büyüğü ve kurucusudur. Britanya buradan yönetilir.
    Büyük Britanya (Great Britain):  Burası coğrafik anlamda bir adadır. Kuzey İrlanda buraya dahil değildir. Kuzey İrlanda ise İrlanda adasına aittir.

    Britanya'da yaşayan herkes British olarak kabul edilir. Ama İngilizler bunu tercih etmezler ve kendilerini English olarak ayrı tutarlar. İngiltere'de yaşayan İngilizler genelde diğer 3 ülkeyi koyun güden köylüler olarak görürler. İngilizcelerini beğenmezler ve kıro olarak görüler. Fakat diğer 3 ülkenin insanı da İngilizleri köle çalıştıran, sömürgeci koloni ustaları olarak görürler.
    Fakat bu 4 ülkenin vatandaşı da aynı pasaporta, Britanya pasaportuna sahiptirler ve Avrupa Birliği'ne üyedirler.


    İngiltere'de Trafik Neden Soldan Akar?


    Trafiğin soldan akmasının tek nedeni insanların sağ elini kullanmasıdır. Nasıl mı? Yüzyıllarca yıl önce insanlar yolda karşıdan gelen insana güvenmezlerdi. Kendilerini korumak için de kılıç kullanırlardı. Kılıcı kınından sağ eliyle çıkarırlar. Dolayısıyla duvar olan bir yolun solundan yürüyerek sol kısmını duvardan yana emniyete alırlar. Tehlike anında da hemen sağ eliyle kılıcına sarılır.
    Peki yürüyüş yolunda soldan giderken arabalar neden soldan gidiyor? Bunun nedeni de Papa'nın 13.yy'da Roma'ya gelecek hacıların hem sağ hem soldan gelerek karışıklık yaratmaması için sadece soldan gelmelerini söylemesi. Sonra da bu söylem resmileşti.
    İşte bu 2 neden soldan gidişin temel nedenleridir. İngiltere'nin sömürgelerinden olan ülkelerde de trafik soldan akar. KKTC de işte bu nedenden trafik soldan akıyor. İngiltere'de trafik akışını sağ şeride almanın faturası o kadar yüklüdür ki, artık isteseler de kolay kolay bunu yapamazlar.




    İngilizler Çaya Neden Süt Katar?

     

    Bunun birkaç tarihi nedeni var. İngilizler çayı ve porselen bardağı Çin`den getiriyorlardı. Fakat o dönem kullanılan porselenler sıcağa dayanıklı olmadığı için çayı koyar koymaz çatlıyordu. Durum böyle olunca da içine önce biraz süt koyup porselenin çatlamasını önlerlerdi. Yıllarca devam eden bu alışkanlık hala İngiltere`de devam ediyor.


     



     

    Londra'da Fiyatlar (2014)

     

    İngilizlerin para birimi Pound (£) genelde istikrarlı bir paradır. Ama Türk parası çok kırılgan olduğu için £/TL paritesi seneler içinde Türk Lirası aleyhine değişmiştir. Yani Londra`da alışveriş yaparken fiyatları 3.6 ile çarpmanız gerekiyor. Pratik bir şekilde hesaplamak için gördüğünüz bir etiketin fiyatını hemen 3 ile çarpıp yarısını ekleyin.
    Yıllar içinde £ / TL paritesi ;
    2010 yılında 1£ = 2.3 TL,    2012 yılında 1£=2.9 TL    ve      2014 yılında 1£=3.6TL

    Geleneksel İngiliz kahvaltası ve çay:
    Normal bir restoranda akşam yemeği ve alkolsüz içecek: 15£
    Orta ölçekli bir restoranda akşam yemeği ve alkolsüz içecek: 25£
    Markette 1lt pet su:
    Öğle yemeği sandviç:
    Hediyelik t-shirt: 15£
    1lt benzin: 1.5£
    Hostel geceliği: 20£
    4* Otel geceliği: 100-150£
    Günlük araba kiralama: 60£


    Londra'da Elektrik Prizi

     

    İngiltere`de elektrik prizleri 3 üçlu prizlerdendir. O nedenle Türkiye'den götürdüğünüz elektrikli cihazları direkt prize takamazsınız. Türkiye`den giderken 5-10TL arasında fiyatları olan bir "priz çevirici" almanız gerekmektedir. Aşağıdaki siteden bir priz çevirici edinebilirsiniz veya google arama kutusuna "priz çevirici" yazarak bu adaptörlerden bir tane bulabilirsiniz.
    www.gittigidiyor.com/arama/?k=priz çevirici

      

     

     

     

    Akıllı Telefonunuzda Olması Gereken Uygulamalar

     

    Londra`ya gitmeden önce evinizde şu uygulamaları yüklerseniz orada işleriniz daha kolay yürüyecektir. Aşağıdaki linklerin tümü sadece Android telefonlar için geçerlidir.

    1-) Google Maps (Offline)
    Google maps tüm android telefonlarda yüklü geliyor fakat bu uygulamanın şöyle bir özelliği var. Haritada bir bölgeyi önbelleğe (hafızaya) atabiliyorsunuz. Bu sayede oraya gittiğinizde internet olmasa bile tüm bina ve sokak isimlerini görebiliyorsunuz. Tek dezavantajı aratma yapamıyorsunuz. Ama size tavsiyem evinizdeyken gideceğinizi yerleri google maps'den favorilerinize alın. Gezi esnasında google maps uygulamanızı açtığınızda favorinizi kolayca görüp, yönünüzü hemen tayin edebilirsiniz.
    Şimdi size android telefonunuzda google maps'de nasıl önbelleğe alınır onu anlatacağım;
    Öncelikle Google Maps uygulamasını açın. Ardından arama kutusuna London yazın. Londra haritası geldiğinde gezilecek yerlerin tümünü kapsayacak şekilde haritayı küçültün. Yani haritada tüm gezi yerleriniz sığmış bir şekilde olması lazım. Şimdi arama kutusuna "okay maps" yazın. Uygulama ekranda gördüğünüz alanı hafızaya atacak ve siz de Londra'da internet olmadan Google Haritaları kullanabileceksiniz.

    2-) TripAdvisor - London City Guide: Bu uygulama ile internetiniz olmasa dahi gezilecek yerler hakkında bilgi alıp, GPS konumlarını haritada gösterir. Bu sayede gezi yerlerini kolayca bulursunuz. Ayrıca bulunduğunuz yere yakın restoranları da rating ve fiyat kategorisi bazında sıralayıp en iyisini bulabilirsiniz.

    3-) Tube Map London Underground: Londra metrosunda kaybolmak istemiyorsanız bu uygulamayı kesin yükleyin. Zira Londra metrosu dünyanın en büyük metrolarından bir tanesi. Gideceğiniz yere hangi  hat ile gideceğinizi, kaç dakika süreceğini ve size en yakın metro durağını gösteren süper bir uygulama. Üstelik internetiniz yokken bile çalışıyor. Londra'lıların bile bu uygulamayı kullandığına bizzat metroda şahit oldum.

    4-) Timeout London: Bu uygulama gideceğiniz tarihlerdeki event'leri gösteriyor. Tiyatro, konser, festival gibi organizasyonlar varsa ve gideceğiniz tarihe denk geliyorsa uğramayı ihmal etmeyin. Uygulama internete ihtiyaç duyuyor.

    5-) Live London Bus Tracker: Otobüslerin anlık konumlarını gösterir. Gideceğiniz yere sizi götürecek otobüs hatlarını gösterir. Uygulama internet gerektiriyor.

    6-) O2 Wifi uygulamasını: O2 firmasının sokaklardaki ücretsiz internetinden faydalanmak için gitmeden mutlaka bu uygulamayı telefonunuza yükleyip SMS aktivasyonunu yapın.





    Tube Nedir?

     

    Londra metrosuna Tube denir. Dünyada bir çok şehir metroyu farklı isimlerle kullanıyor. Londra`da da metroya Tube diyorlar. Eğer yolda Subway yazan bir yer görürseniz bilin ki orası metro değil alt geçittir. Farklı şehirlerin metroyu isimlendirmelerine örnekler;
    Paris: "Metro" (Métropolitain kelimesinin kısaltılmışı...
    New York: "Subway"
    Chicago: “The L” (Elevated kelimesinden geliyor...)
    Boston: “The T” (MBTA, Massachusetts Bay Transportation Authority...)
    San Francisco: "BART"  (Bay Area Rapid Transit)
    Londra:“Tube” (metro tünellerinin tüpü andırmasından  geliyor...)
    İstanbul:“Metro"

    İstanbulda neden "metro" kelimesi kullanılıyor?
    Türkiye'nin ilk, dünyanın 2.metrosu olan tünel hattı Fransız mühendis Eugene Gavand tarafından yapılmış. Şirket ingiliz uyruklu “The Metropolitan Railway Of Constantinople From Galata to Pera” şirketiymiş. Metro kelimesi de işte şirketin adındaki Metropolitan`dan gelmektedir. Metropolitan da fransızcada büyükşehir demektir.







    Londra`da Toplu Taşıma: Travelcard vs Oyster Card 


    Londra toplu taşımada metrosuyla ünlü bir şehir. Vakit dar gezilecek yer çok... Bir turist için metro bulunmaz bir nimet. Bir gezi yerinden diğerine gitmenin en pratik yolu metroyu kullanmak.
    Metroda tek yön bilet tabii gideceğiniz durağa göre değişiyor ama ortalama 3-4£ verirsiniz. Dolayısıyla bilet alma yöntemi çok pahalı. Onun yerine 2 alternatif var; "Oyster Card" veya "Travel Card". Bir de toplu ulaşım 6 bölgeye ayrılmış. Alacağınız travel card veya oyster card için sizden hangi bölgeler için kullanacağınızı soracaklar. Tüm turistik mekanlar 1. ve 2. bölgede olduğu için siz ZONE-1 and ZONE 2 olarak kartınızı satın alın. Benim tercihim Travel Card almak oldu. Çünkü 5 günden fazla kalıyordum ve Madame Tussaud's müzesine girişte 2 kişi ücreti yerine tek kişi ücreti verdim.

    Travel Card

    Sadece tren istasyonlarında verilen kağıt bir bilettir. Bu biletin özelliği Londra’daki atraksiyonlara 2 bilet fiyatına tek bilet parası vermeniz. Bu kampanyaya 2-4-1 deniyor. Önemli olan nokta Travel Card’lar sadece tren istasyonlarında satılıyor. Metro’dan alınan kart olmaz. 7 günlük sınırsız bilet almak için pasaport boyutunda fotoğraf getirmeniz gerekiyor. 7 günlük sınırsız kartlar peak ve off-peak zamanlarında kullanılabiliyor. Eğer Londra’da 4 günden fazla kalacaksanız bence 7 Day Travel Card alın kesin karlı çıkarsınız. Ayrıca otobüs hatlarında da kullanabiliyorsunuz. Bu bileti alabileceğiniz istasyonlara Google Maps veya Wikipedia`dan bakabilirsiniz. Bu bilet ile şu attraksiyonlara 2 kişi yerine tek kişi parası vererek girebilirsiniz; Tower of London, Madame Tussaud's, London Zoo, Kensington Palace, Churchill War Rooms ve London Dungeon. Bileti almak için görevliye şu şekilde izah ediniz: “I would like a 7 day paper travelcard for Zones 1 and 2. I need a travelcard that qualifies for the 2 for 1 deals, not an Oyster Card. Here is my photo for the Photo ID Card”.


    2014-TravelCard
    1 Day Travelcard
    Travelcards Valid At All Times
     Peak* 
    Off-Peak
    7 Days
    1 Month
    1 Year
    Zone 1
    £9.00
    £8.90
    £31.40
    £120.60
    £1256
    Zone 1-2 (bu alınacak)
    £9.00
    £8.90
    £31.40
    £120.60
    £1256
    Zone 1-3
    £11.40
    £8.90
    £36.80
    £141.40
    £1472
    Zone 1-4
    £11.40
    £8.90
    £45.00
    £172.80
    £1800
    Zone 1-5
    £17.00
    £8.90
    £53.40
    £205.10
    £2136
    Zone 1-6
    £17.00
    £8.90
    £57.20
    £219.70
    £2288
     


    • 2-4-1 (2 for 1) Nedir? ; 2 bilet parası yerine 1 bilet parası ödeyerek girebildiğiniz aktiviteler. Bu avantajı kullanabilmek için mutlaka Travel Card almanız gerekiyor. Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

    Oyster Card


    İstanbul Kart ile aynı plastik bir karttır. 5-6£ depozito verip kartı satın alıyorsunuz. Sonra da içine kredi yükletip kullanıyorsunuz. Depozito ücretini tekrar metrodaki bilet gişelerinden geri alabiliyorsunuz. Oyster kartın ZONE1-2`de geçerli 1 günlük sınırsız kullanım ücreti £8.40 peak , £7.00 off-peak. (Peak: yoğun saatler demek yani sabah 06:00 - 09:30; akşam 16:00 - 19:00). Eğer 4 günden az kalacaksanız o zaman Oyster Card satın alın. Daha avantajlı! Heathrow havaalından veya metrolardan bu kartı temin edebilirsiniz. Oyster kartı kaç gün kalacaksanız o kadarlık sınırsız alın. Ve eğer gezilerinize sabah 09:30`dan önce başlıyorsanız o zaman Peak saatlerini kapsayan bileti satın alın yani günlük £8.40 vereceksiniz.

    Otobüs

    Otobüs ücreti tek binişlik 1.45£... Kıymetli zamanınızı otobüsle seyahat ederek geçirmek istemezsiniz fakat yorulup şehir turu atmak isterseniz 11 nolu otobüse binin. Şuraları gezersiniz; Bank of England, Mansion House, St Paul's Cathedral, Trafalgar Square,Downing Street, Westminster Abbey, and King's Road





     

     

    Londra'da Nereler Gezilir?

     

    ✪ Big Ben:



    Dünyanın en büyük ikinci dört taraflı saatidir. Westmnister bölgesinde yer alır. Bu saat kulesi Londra ile adeta özdeşleşmiştir. Bir çok bilim adamının mezarları da bu kilisenin içinde yer almaktadır. Bu bilim adamlarından en bilinenleri Isaac Newton ve Charles Darwin`dir. İngiltere kraliyet ailesinden Prens William ile Kate Middleton`un düğünleri de burada yapılmıştır.

    Tube:Westminister

    ✪ Tower Of London:



    Diğer adıyla London Bridge bir çok filmde karşımıza çıkan Thames ırmağının üzerinde bulunan Londra`nın en çok tanınan köprüsü. Yapımı 8 yıl süren köprü 1894 yılında kullanıma açılmıştır. 1066 yılında Kral William tarafından yapılmış ve iyi korunmuş bu kraliyet kalesinde Yeoman bekçileri ile kraliyet mücevherleri görülmeye değer. Hayalet hikayeleri sizi korkutacak, yeoman gardiyanlarının anlattığı hikayeler sizi eğlendirecek. Yemek çalan kargalara dikkat edin.
    Tube: Tower Hill, Tower Bridge


    ✪ Tafalgar Square:

    Avrupanın en çok turist çeken meydanlarından birisidir. Ralliler ve kutlamalar için kullanılır. Nelson Sütunu, National Galeri, aslanlı çeşmelerin içinde bulunduğu merkez kabul edilen bir yerdedir. Nelson sütunu yüksekliği 52 metredir. Sütunun en üstünde de Amiral Nelson’un anıtı vardır. Amiral Nelson meydana adını veren Trafalgar Savaşında Fransızları ve İspanyolları yenen komutandır. Turistik noktaların hepsine çok yakın bir bölgedir. Londra nın en büyük meydanı olan Trafalgar Square, Big Ben ile Leicester Square arasında olup ikisine de 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Buradan 15 dakikalık bir yürüyüş sonucunda İngiliz Kraliyet ailesinin yaşadığı Buckingham Palace’a ulaşabilirsiniz. Trafalgar Square, otobüs ulaşımının da merkezi konumundadır. Bir çok otobüs seferinin başlangıç noktası burasıdır. Gece 24 ten sonra çalışmaya başlayan (night bus) gece otobüslerinin tamamı buradan kalkmaktadır.
    Tube: Stitched Panorama Charing Cross 

    ✪ Piccadilly Circus:



    Londra’nın batı kısmının simgesidir. Eros çeşmesinin ve dev ekranların bulunduğu yerdir. Bölge sürekli değişen bir eğlence alanıdır. Eros heykelinin orda oturup sokak gosterilerini izleyebilirsiniz.

    Tube: Piccadilly Circus

    ✪ Oxford Street:

    Avrupanın en büyük alışveriş caddesidir. Bir ucu Tottenham Court Street diğer ucu Hyde Park`a dayanan 2 kilometrelik her türlü alışveriş mağazasının var olduğu alışveriş caddesidir.

    ✪ Covent Garden:

    Alışveriş mağazalarının yer aldığı bir çok farklı açık hava gösterilerinin yapıldığı turistlerin uğrak yeri olan ve çarşısıyla da meşhur olan yerdir. Covent Garden’a , Leicester Square’den 10 dakikalık bir yürüyüş sonucunda ulaşabilirsiniz. Covent Garden’da metro istasyonundan çıktığınız anda karşınızda çeşitli kılıklara girmiş olan göstericiler göreceksiniz. Covent Garden çok eğlenceli bir yerdir. Kemanıyla gelenden, bisikletiyle gelene. Turistik olduğu için de pahalıdır.

    Hergün 09:00-18:00 arası açık. 
    Tube: Covent Garden 

    ✪ Leicester Square:

    Bir çok filmin dünya galalarının yapıldığı sinema salonlarının bulunduğu Çin mahallesinin hemen önünde bulunan caddedir. Galaların yapıldığı akşamlarda caddeye kırmızı halılar serilir ünlüler geçidi yapılır.

    Tube: Leicester Square

    ✪ Regent’s Street:


    Piccadily Circus ile Oxford Street arasındaki alışveriş caddesidir. Oxford Street’den daha lüks mağazaları burada bulabilirsiniz.

    ✪ Regent’s Park:



    En çok sevdiğim parklardan bir tanesi... İçinde Regent's Üniversitesi ve Londra Hayvanat Bahçesini de barındırıyor. Giderken yanınıza kuruyemiş almayı unutmayın. Çalılık alanda biraz beklerseniz sincapların size yanaştığını göreceksiniz. Çok ürkek hayvanlar. Normalde insanların yanına yaklaşmazken buradakiler elinizden fındık fıstık yiyorlar.

    ✪ Hyde Park:

    Londra gezi notları içindeki dünyanın sayılı parklarından birisidir. Londra`nın dünyaca ünlü park alanıdır. Çok büyük bir yüz ölçümüne sahip olan Hyde Parkta yaz aylarında konserler yapılmaktadır. İçinde sincapların dolaştığı, piknik yapanların, güneşlenenlerin, atlayanların, zıplayanların, hoplayanların bulunduğu devasa büyüklüktedir.
    Speaker’s Corner: Hyde Park’ın içindeki serbest kürsü diye adlandırabiliriz. Burası çok ilginç bir yer. Öncelikle neden varolduğunu anlatayım. Birleşik Krallık toprakları üstünde kimse kraliçeye laf edemez. Ama burada herkes ayağının altına bir merdiven koyup toprağa değmediğini iddia ederek bol keseden sallıyor. Delisi akıllısı hepsi burada. Zencilerin haklarının yendiğinden dem vuranlar da var, islamiyetin insan öldürmeyi amaçlayan bir din olduğunu savunan da var. Bazen dinleyiciler konuşmacıyı kesip tartışma yaratıyor. Fakat kimse birbirine zarar vermiyor.İlginç bir ortam.


    Tube: Hyde Park

    ✪ National Gallery:


    Avrupa sanat tarihi eserlerinin bir çoğununun bulunduğu sergiler ve galerilerin açıldığı Trafalgar Square de bulunan sanat galerisidir.1824 yılında kurulan, 2300'den fazla parçanın olduğu koleksiyona sahip müze. Binası Trafalgar Meydanı'nda bulunmaktadır. Müze, on üçüncü yüzyıl yirminci yüzyıl aralığında pek çok tabloya sahiptir.

    Giriş ücretsiz!
    Hergun 10:00 - 18:00 arası, Cuma gunleri 21:00 kapanış.
    Tube:Charing Cross

    ✪ British Museum:


    İnsanlık tarihi ve kültürü müzesi. Dünyanın en cok turist alan 2.müzesidir. 1.si Paris`teki Louvre müzesi. Eski çağ yapıtları, sanat, dekoratif sanatlar, arkeoloji, Mısır, Roma,  Yunan ve Orta Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Meksika ve Asya eserleri mevcut.  1753 yılında kurulmuş. Girişinde Datça'daki Knidos antik kentinden götürülen 7 tonluk bir aslan heykeli var  Gezilecek galeriler; Ancient Turkey, Anatolia and Urartu 7000-300 BC (Room 54), The Islamic world (Room 34). Firavun’un mumyası:   Ancient Egypt  G4/B9.  Müzeyi haritasız dolaşmak istiyorsanız, ana girişin solundan başlayarak Asur, Mısır, Yunan ve Roma galerilerini gezebilirsiniz.
    Tube: Tottenham Court Road, Holborn, Russell Square, ve Goodge Street stations.

    British Museum'da şu 10 parçayı mutlaka görmelisiniz:

    1. Parthenon Heykeller       6. Portland Vazosu
    2. Mumyalanmış Kedi       7. II. Ramses
    3. Fundalıktaki Koç       8. Mikstek - Aztek Mozaik Maskı
    4. Mildenhall Hazinesi       9. Kwakwaka'wakw
    5. Rosetta Taşı       10. Amitabha Budası

    Ünlü Firavunun Mumyası müzede "Gebelein Man" olarak geçiyor. Müze kesinlikle bu mumyanın firavunun mumyası olduğuna inanmıyor. (Zaten inanmış olsalar Kur'an'ın doğruluğunu kabul etmiş olacaklardır.) Hatta normal bir insan mumyası olduğunu tasvir edebilmek için yanına çanak çömlek koymuşlar. Kur'an da Firavun'un bedeninin tüm insanlığa teşhir edileceği ve ibret alınacağı bir çok ayette geçmekte... (Yûnus Suresi 92. Ayet: Biz de bugün bedenini, arkandan geleceklere ibret olman için, kurtaracağız. Çünkü insanlardan birçoğu âyetlerimizden gerçekten habersizdir.).


    Giriş ücretsiz!
    Hergün 10.00–17.30 / Cumaları 20:30 kadar açık.
    Tube:Tottenham Court Road (500m), Holborn (500m)

    ✪ Harrods Alışveriş Merkezi:



    Prenses Diana’nın sevgilisi Dodi El Fayed’in babasının kurduğu Harrods mağazası, 1883 yılında çok büyük bir yangın geçirmiş. Tam da yılbaşı arefesiymiş. Ama tüm yılbaşı siparişlerini tam zamanında yetiştirmeyi başarmışlar. Bu hareketleriyle Londralılar’ın gönüllerini kazanmışlar. Bundan sonra, Harrods giderek daha da büyümüş. Dünyanın ilk asansörü, 1898′de burada yapılmış. Şu an çok pahalı ve popüler bir mağaza İçerisi ultra zengin arap turist kaynıyor. Tuvaletinde bile musluğu siz açmıyorsunuz. Birini koymuşlar o sizin yerinize açıyor. Böyle bir lüksden bahsediyorum.

    Tube: Knightsbridge

    ✪ Soho:

    Londra gece hayatının en kalabalık yeridir. Bu bölgede bulunan, publar clublar ve diskolar geceleri tıklım tıklım... Soho da 7/24 yaşam vardır. Cuma ve cumartesi günleri çok kalabalıktır. Bu günlerde clubların, pubların önünde metrelerce uzayan kuyruklar görebilirsiniz. Burada haftasonları tam anlamıyla bir zıvanadan çıkma durumu söz konusu. Avrupanın hiçbir şehrinde bu kadar dağıtmış kendinden geçmiş alkolün etkisiyle ne yaptığını bilmeyen bir kitle yoktur herhalde.

    Tube: Leicester Square

    ✪ Buckingham Palace:



    Londra şehir merkezine çok yakın bir konumda yer alan 1837 yılından beri kraliyet ailesinin yaşadığı saraydır. Tarihi olaylarda kraliyet ailesi burada halkı selamlar. Saray Kraliçe Elizabeth’in Londra’daki evi ve ofisidir. Burada yapılması gereken asker değişim törenini izlemek. Bu olaya “Changing of the Guard” deniyor.

    Changing of the Guard seramoni tarihleri
    2014 Nisan-Haziran: Hergün.
    Ağustos: Tek günler (1, 3, 5...)
    Eylül: Çift günler(2, 4, 6...)



    Bu seramoniyi en iyi izleyebilmek için saat 10:00 civarında Buckingham Sarayı'nın önüne gelin. Seramoni avluda olacağı için avluyu görebileceğiniz bir yere konumlanın. Göreceksiniz ki; askerlerin geçiş yapacağı heryerde insanlar bekliyor olacak. Ve saat 11:00'e yaklaştıkça ortam iyice kalabalıklaşacak. Askerler saat tam 11:30'da avluda olacaklar.

    Giriş ücreti 20£. 
    Açılış saatleri 6 Haz- 31 Ağustos 2014  09:30-19:30 /  1- 28 Eylül 2014 09:30-18:30. 
    Tube: Victoria Tube Station




    ✪ London Eye:



    Londrada Thames ırmağının hemen kenarına yapılmış olan dönme dolap. Paris'teki Eyfel Kulesi ne ise Londra'daki London Eye odur. 40 kat (135 mt) yüksekliğindedir. Güzel fotoğraflar çekmek ve manzarayı en iyi şekilde görebilmek için bu aktiviteyi siz de tüm turistler gibi yapın. London eye hafta ici erken saat gidilecek. Kapıda bilet ile online bilet arasında 3£ oynamakta. Fakat hava yağmurluysa bu alete binmenin hiç bir esprisi yok.  O nedenle sabah uyandığınızda havaya bakın eğer açıksa en geç 09:00'da London Eye kapısında sıraya girin. Mutlaka erken gidin yoksa çok fazla sıra bekleyeceksiniz.

    Online bilet 17£, kapıda bilet 20£
    Açılış 10:00
    Tube:Waterloo

    ✪ Madame Tussauds:


    Madame Tussauds bildiğiniz gibi ünlülerin bal mumlarının sergilendiği bir müzedir. Fakat içerdeki mankenler gerçeğe çok yakın yapılmıştır. Dünyada bir çok Madame Tussauds müzesi vardır. Fakat bu müzeler arasında en iyi burasıdır. Çünkü Madame Tussauds Londra'da yaşamıştır ve ilk müzesini de burada açmıştır. İçerde sadece bal mumu heykelleri yok. Marvel Comics karakterinin 4D filmini izleyeceksiniz. Ardından küçük arabalarla gezerek Londra'nın tarihini öğreneceksiniz. En son da korku tünelinden çıkarak gezinizi tamamlayacaksınız. Korku tünelinin gıcık bir tarafı var. İçerde gerçek insanlar bi anda önünüze çıkıp bağırarak korkutuyorlar. Eğer kalbiniz varsa veya hamileyseniz korku tünelini pas geçebiliyorsunuz.




    Buraya mutlaka sabah erken saatlerde gelmeniz gerekiyor. En geç saat 08:30'da sıraya girin. Bu tavsiyem için teşekkür edeceksiniz. En az 2 saatinizi alacak bir aktivite.  İlk girenlerden olmak şöyle önemli içerde belli bir insan sayısını tutuyorlar ve ondan fazlasını almıyorlar. O yüzden kapıda bekleme durumunuz içerdekilerin çıkmasına bağlı. Eğer ilk kafileyle girerseniz o zaman kimseyi beklemek zorunda kalmıycaksınız. Zaten online bilet alma sayfasına baktığınızda da 15£ olan biletler akşamüstü saatlerine denk geliyor.

    Kapıda bilet 30£ online bilet 15£…
    Açılış - kapanış 10:00  - 18:00
    Tube: BakerStreet 


    ✪ Saint Paul’s Katedrali:

    Londra piskoposluğunun merkezi olan turistlerin en çok ziyaret ettiği katedraldir. 1711 de yapılmış. Dünyanın en büyük 2.katedralidir.  Birincisi Roma'daki Aziz Pierre. Türkiye için önemi ise St.Paul Tarsus doğumludur.





    Giriş ücreti 18£
    Tube: St.Paul's

    ✪ Camden Market & Camden Town:



    Londra`da aykırı yaşam tarzına sahip olan insanların yaşadığı Camden açık pazarıyla da ünlüdür. Gotik kıyafetler ilginç tiplerin dolaştığı ilginç bir ortam. Rock felsefesinin yaşandığı tam bir alternatif mekan. Her gece İrlandalı, İngiliz grupları canlı dinleyebileceğiniz bir yer. Camden Town’a geç saatte gitmeyin. Saat 17:00′de pazarlar kapanıyor..Çok ucuza hediyelik eşyalar var. Burada Cyberdog mağazasını mutlaka gezin. Cumartesi veya Pazar günleri gitmek gerekiyor.

    Açılış: Pazartesi-Cuma: 09:00 - 18:00 / Cumartesi:08:00 - 19:00  / Pazar:08:00 - 17:00.
    En canlı günü Pazar. 
    Tube: Camden Town 



     


    ✪ Westminister Sarayı:

    Westminster Sarayı (Palace of Westminster, Houses of Parliament) Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır. Saray, Westminster semtinde Thames Nehri'nin kuzey yakasında, Whitehall'da bulunan diğer kamu binalarının yakınında yer alır. 1834 yılında yaşanan bir yangından sonra, parlamento binası 30 yıllık bir süreçte yeniden onarım görmüş ve eski halini almıştır.






    Tube:Westminister

    ✪ Sherlock Holmes Museum



    Ünlü dedektif Sherlock Holmes'un adresi tam da burası. Holmes bu evde Bayan Hudson'dan oda kiralamıştı. Bayan Hudson ise daima onun dağınıklığından, gürültülü müziğinden ve pis kokulu bilimsel deneylerinden şikayet ederdi. Sherlock Holmes'un yakın dostu Dr.Watson onun hem yardımcısı hem de çoğu hikayenin anlatıcısıydı. Kendisinin ünvanı doktordu. Zeki dedektifin baskın egosunu ve tuhaf alışkanlıklarını hep Watson'dan öğreniriz. Sherlock ayrıntılara çok dikkat ederdi. Sadece ayakkabının üstündeki çamur lekesine bakarak suçun ne zaman işlendiği ve suçlunun nerede bulunabileceğini anlayabilirdi. Holmes su kabağından yapılma bir pipo kullanırdı. Sherlock Holmes'u kim yarattı? Sir Arthur Conan Doyle. Şu anda Baker Street metrosunda ünlü dedektifin evini işaret eden ipucu bulunmakta ve pipo içen Holmes silüeti metro duvarında resmedilmekte... Yeri tam olarak Madame Tussauds müzesinin arkasında.

    Açılış: 09:30 - 18:00
    Giriş ücreti: 10£
    Tube: Baker street


    ✪ Victoria Albert Museum



    Rönesans bronzları, Edvard dönemi kostümleri, eşsiz dokuma sanatıörnekleri, moda, tekstil, cam eşya, mücevher gibi parçalar bu müzenin koleksiyonu arasında. Fatih Sultan Mehmet’e ait bronz para da 63. Nolu odada mevcut. Türkiye'den götürülen İznik Çinileri de burada sergileniyor. 1480 yılında Fatih Sultan Mehmet'in italyan ressam Gentile Bellini tarafından yapılmış meşhur portresi bu müzede“The Sultan Mehmet II” adıyla yer alır. Dünyanın en çok turist alan 4.muzesidir.

    Açılış: Hergun 10:00 - 17:45 , Cuma 10:00-22:00. 
    Giriş ücretsiz!
    Tube: South Kensington  





    ✪ Tate Modern



    Dünyanın en çok turist alan 7.muzesidir. 2000 yılında kurulmuş. Roy Lichtenstein'in 5.katta sergilenen Whaam adlı eseri görmeye değer. Genelde çocuklar tarafından sevilen bir eser.

    Açılış: Hergün 10:00-18:00, Cuma ve Cumartesi 22:00 kadar açık.
    Tube: Blackfriars, Southwark. 






    ✪ Notting Hill & Portobello Market




    Filminden anımsarsınız, Batı Londra’nın sanatçılar ve dükkanlarla dolu bölgesidir. Her Cumartesi Avrupa’nın en büyük bit pazarlarından biri olan Portabello Market burada kurulur. Gününü renkli bir mimari eşliğinde sokaklarda yürüyerek ve bolca bakery keşfederek geçirmek isteyenlerin mekanı. İki katlı birbirinden sevimli evlerle bezenmiş Notting Hill sokaklarında keyifli bir geziye çıktığınızı hayal edin.  Notting Hill’i Cuma veya Cumartesi günleri ziyaret etmenizde fayda var.

    Tube: Notting Hill Gate 

     
     



    ✪ Primark:

    Ucuz alışveriş mağazası.Londra’da bir çok şubesi var. O kadar çok turist ziyaret ediyor ki artık bir turist gezi noktası haline gelmiş durumda. En büyük şubesi Oxford St. üzerindedir.

    Tube: Marble Arch 

    ✪ Borough Market:



    Gurme yiyecekler, peynirler, şarküteri, meyve-sebze pazarı. Pazar günü kapalı. London Bridge istasyonundan çıktığınızda yüzünüzü nehre dönüp biraz yürüdüğünüzde kocaman demir kapılar göreceksiniz. Kapılardan geçtiğinizde tren yolunun altında olduğunuzu fark edeceksiniz.

    Öğle yemeği için: Pazartesi-Salı 10:00 - 17:00
    Tüm pazar: Çarşamba-Perşembe 10:00 - 17:00
    Cumaları: 10:00-18:00
    Tube: London Bridge



    ✪ Natural History Museum

    Mavi balinanın boyu sizi şok edecek, T.Rex dişi sizi korkutacak veya dondurulmuş kutup ayısına hayran kalacaksınız. Girişte 150milyon yıllık dev dinazor iskeleti karşılıyor sizi. Dünyanın en geniş ağacı, soyu tükenmiş hayvanlar, Darwin sergisi ve daha niceleri. Londra'da etkilendiğim iki müzeden birisi Natural History... Eğer okulların açık olduğu zaman giderseniz kapıda devasa bir sıra göreceksiniz. Ben gittiğimde 300m. sıra vardı. Ama 40-45dk içeri girdim. Konumu Victoria & Albert müzesinin hemen yanında.

    Açılış: 10:00 - 17:00
    Giriş ücretsiz!
    Tube: South Kensington 

    ✪ Shakespeare's Globe



    Günümüzde William Shakespeare'in oyunlarının 400 yıldan daha uzun bir zaman önce oynandığı yere yeniden yapılan Globe Theatre'ı gezebilirsiniz. Bu tiyatroda Shakespear oyunlarını sergilermiş. Bazen kraliçe bile onu seyretmeye buraya gelirmiş. Fakat 1666 büyük yangınında kül olmuş ve şu anki yapı birebir replika olarak inşa edilmiş.

    Turlar (yarım saatte bir):
    Pazartesi: 9.30am – 5.00pm
    Salı – Cumartesi: 9.30am – 12.00pm
    Pazar: 9.30am – 11.30am

    Giriş ücreti: £13.50
    Tube: Southwark
     

    ✪ Science Museum

    Londra Bilim Müzesi, Londra'da keyif aldığım 2 müzeden birisidir. Çocuk ve yetişkinler için rüya gibi bir yer. Mutlaka 3D/4D sinemalardan birine gidin derim. İçerisi şaşırtıcı maket ve makinalarla dolu. Toplumların değişimine en büyük katkıları sağlamış iki cihaz, James Watt'ın buhar makinesi ve Charles Babbage'ın fark makinelerini ve ilk bilgisayarları görebilirsiniz.


    Tube: Southwark
     

    ✪ Hard Rock Cafe

    Hard Rock Cafe normalde bir gezi yeri değil fakat burdaki cafenin özelliği zincirin ilk şubesi olması. Cafenin özgün fikri olan dünyaca ünlü starların eşyalarını sergilemesi ilk olarak Eric Claptop`ın gitarı ile burada başlamıştır ve daha sonra dünyanın diğer ülkelerine yayılmıştır. Önünde daimi bir sıra var. Hyde Park'dan sonra acıkırsanız burada Amerikan mutfağını deneyebilirsiniz.


    Tube: Hyde Park Corner

    ✪ Windsor Castle

    Windsor Castle, dünyanın hususi ikametgâha tahsis edilmiş ve tarihin en uzun süreli ikâmet halinde bulunan sarayıdır. Kraliçe Londra'daki Buckingham Sarayı'nı hafta içi ofis olarak kullanırken haftasonları Windsor`ı ev olarak kullanıyor. Londra merkeze 40km uzaklıkta. Zamanınız varsa mutlaka ziyaret edin. İçerde fotoğraf makinesiyle çekim yapmak yasaktır. Gezi ortalama 2-3 saat sürer.

    Waterloo istasyonundan Windsor and Eton Riverside istasyonuna bilet alıp gidebilirsiniz. Tek vasıta ile 1 saatte gidersiniz. Pazartesi-Cumartesi yarım saatte bir, Pazarları düzensiz kalkar.  The Windsor and Eton Riverside istasyonu ile kale arası 5dk yürüme mesafesi vardır.

    Açılış: Mart-Ekim 09:45 – 16:00, Kasım-Şubat 09:45 –15:00
    Giriş ücreti: £18
    Gardiyan Değişimi (Changing Guards): 
    11:00 - 11:30
    Haziran – Hergün / Ağustos – çift günler (2, 4, 6..) /  Eylül–Tek günler (1, 3, 5 ...) 

    ✪ Greenwich

    Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilen meridyenin geçtiği yerdir. Buranın 0 meridyeni kabul edilmesinin nedeni; Meridyenleri İngilizlerin bulmasıdır. Aynı zamanda turistik bir kasabadır. İngiltere`nin en büyük deniz müzesi buradadır. Buraya gitmek yarım saatinizi alacaktır. Eğer 5 günden fazla kalacaksanız gezi rotanıza alınız.

    Açılış: Pazartesi - Pazar 
    10:00 –17:30
    Giriş ücreti: £7

    Greenwich`e gitmek icin metroda Jubilee Line geçin ve Canady Wharf duragında inin. Ardından metrodan DLR yazan tabelayı takip ederek cıkın. DLR (Bank-Lewisham hattında Lewisham yönüne) bineceksiniz. DLR gitmek için metrodan çıkınca sağa dön ve yolun karşısına geç. Ordan sola dön. Lewisham treni genelde Platform 2'den kalkıyor. Greenwich durağında inin.








     

    Londra Gezi Rotası

    Gezilecek yerlerin birbirine olan uzaklığını görebilmeniz için aşağıdaki haritayı hazırladım. Bu haritayı renkli yazıcıdan çıktı alıp yanınızda bulundurun. Gezi rotanızı yaparken size çok yardımcı olacak.

     

    Londra'da Ne Yenir?

    Yöresel İngiliz Kahvaltası:

    Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz yöresel İngiliz Kahvaltası. Kuru fasülyeyi sabah kahvaltıda yiyorlar. Türk damak tadına pek uymayan bir kahvaltı olduğu için gittiğinizde English Breakfast denemeseniz de olur.



    Neredeyse her köşede bulabileceğiniz "Pret a Manger" lerde ucuz yollu sandwich yiyebilirsiniz. Kahvaltılar burada yapılabilir.
    Brick Lane'deki 24 saat açık büfelerden "salt beef" yiyebilirsiniz. 

    Shepherd's Pie adlı bir bar yemekleri var. Beşamel soslu bezelyeli bir yemek.


    Meat liquor: hamburgerci. oxford streetin in hemen arkasında bulunan kocaman, karanlık bir bar restaurant.

    Portobello market: Buradaki seyyar satıcılardan lezzetli yemekler alabilirsiniz.


    Wahaca Meksika Restaurantı bir akşam yemeğinizi burada yiyebilirsiniz.

    Yorkshire pudding İngiltere’nin ünlü yiyeceklerinden birisi. Bizim akıtma dediğimiz yiyeceğe benzer, yanında bezelyeli garnitür, bonfile, üzerine de worcester sos koyup yerler

    Ben's Cookies dünyanın en güzel cookie'lerini yapıyor. Oxford streetde 2-3 tane var bond street metro duragına yakın, diğeri de covent garden market de...Apple store karşısı Royal opera house arkası...

    Wetherspoons barları da yemek için ideal. En iyisi değiller belki ama Beef&Burger 5£ gibi bir fiyata yersiniz.

    Subway; ucuz ve bol etli sandwich yiyebileceğiniz yerler. Birçok subway’de refill kola makinesi mevcut. 6£ long size menu alabilirsiniz.

    M&S, Sainsbury’s ve Tesco ucuzluk marketleridir. Buralarda akşama doğru ellerinde kalan stokları bitirmek için roast beef veya checkin ticka, salad sandwich 1-2£ alabilirsiniz.



    Nando’s ucuz yollu kaliteli yemek yiyebileceğiniz yerlerden birisi. Tavuk + patates + içecek

    Su almak için markete gittiğinizde marketin kendi marka suyundan alın. Yanınıza çikolatalı barlardan Mars gibi 1-2£ alabilirsiniz gezi boyunca tok tutar. Ayrıca marketlerde Türk sularını da gördüğümde şaşırmıştım.







    En iyi Fish & Chips yiyebileceğiniz yerler; 


    Poppies -  15£ (Benim tavsiyem burası)
        (Tube: Camden town)
    Golden Union Fish Bar - 13£
        (Tube: Oxford Circus)
    Golden Hind -  12£
        (Tube: Bond street)
    Fryer's Delight - 8£
        (Tube: Holborn)







    Londra'da Hangi Etkinliklere Katılabiliriz?

     

    +Phantom of The Opera 


    Fransız yazar Gaston Leroux'ın aynı adlı romanından uyarlanan bir müzikaldir. Sahneye konulan ilk Operadaki Hayalet müzikali 1986'da yılın sanat olayı olmuştu. Eğer müzikal seviyorsanız ve tek bir seçim yapmak istiyorsanız Phantom Of The Opera`ya gidebilirsiniz eğer müzikal sevmiyorsanız kesin bu müzikale gidin. Bana güvenin çok beğeneceksiniz. Sahnesi inanılmaz etkileyici bir müzikal. Oyuncular bazen deniz üstünde bir salda gezintiye çıkıyor bazen bir zindanın içinde koşuyorlar. Ve hepsi tek bir sahnede olduğu için büyüleyici.

    +The Comedy Store London

    Eğer İngilizceniz ortalama üstü ise Comedy Store'da bir standup şov izleyin. Hergün farklı bir grup çıkıyor. Genelde akşam 19:30'da başlıyor. İlk gelen ilk oturur sistemiyle içeri alıyorlar. En iyi grup Comedy Store Players. Öyle uzun yıllar bu işi yapıyorlar ki Guinness Rekorlar Kitabına dünyanın en uzun soluklu süregelen standup şovu olarak geçmişler. 45 yıldır çekirdek kadro ile standup yapıyorlar ve hala çok eğleniyorlar. Comedy Store'dan bilet almak için şurayı ziyaret edin.










    İngiltere Vizesi Nasıl Alınır? Tıklayın.

     

    Gezi Tarihi: 08.08.2014



    Etiketler: londra turları,ingiltere turları,tur gezileri,ingiltere turu,big ben saat kulesi,londra hava durumu,londra gezilecek yerler,londra turu,londra haritası,londra otelleri,hava durumu londra,londra gezi rehberi,londra gece hayatı,londra tur,londra gezi,ingiltere tur,londra gezi notları,londra oteller,londra seyahati,londra oteli,londra gezi blog,londra gezilecek yerler listesi,ingiltere tatil,ingiltere gezi,ingiltere seyahati,ingiltere turizm,londra tatili,londra konaklama,londra tatil,londra ulaşım,londra şehir rehberi,londra kiralık daire,saat kulesi londra,ingiltere rehberi,ingiltere gezi notları,ingiltere tatili,ingiltere gezi turları,londra gezi yazısı,londra gezi yorumları,londra seyahat rehberi,londra daki oteller,londra ucuz konaklama,londra gece,londra merkez,londra kiralık oda,ingiltere seyahat rehberi,london şehirleri,london da gezilecek yerler,londradaki oteller,londra gezi yazıları,londra gezi planı,londra gezi turları,londra seyahat notları,londra sanal gezi,londra gezileri,londra rehber,londra gezilecek yerleri,londra ucuz oteller,londra restaurantlar,londra kalacak yer,londra big ben saat kulesi








    14 Yorumlar

    1. Çok detaylı ve güzel bir anlatım. Yakın bir gelecekte planladığım gezi için çok faydalı olacak. Teşekkürler.

      YanıtlaSil
    2. ödevme çooook yardımcı oldunuz 100 aldım saolun harikasınızzzz

      YanıtlaSil
    3. Okuduğum en iyi Londra gezi rehperi idi paylaşımınız ...
      Teşekkürler ..
      www.grilady.blogspot.com.tr

      YanıtlaSil
    4. merhaba ben turistlik gezi için londraya gidiyorum fakat benim gittiğim hava limanında (LUTON) tax free ofisi yok. Ne yapmam gerektiğini inanın bilemiyorum. Aldığım ürünlerin vergilerini nası alabiliyorum.Umarım yardımcı olursunuz teşekkürler:)

      YanıtlaSil
    5. Güzel rehber.
      teşekkürler.

      YanıtlaSil
    6. 2 aylık araştırmalarımın içinde gördüğüm en akıcı en güzel en geniş kapsamlı Londra Rehberiydi Teşekkürler. Emeğinize Sağlık...

      YanıtlaSil
    7. Gerçekten çok aydınlatıcı bilgiler.Çok teşekkürler.

      YanıtlaSil
    8. Haftaya Londra'da olacağım,yazınız çok işime yarayacak,şimdiden teşekkür ederim.

      YanıtlaSil
    9. Siz o cesedin firavuna ait olduğuna inaniyormusunuz? Oradaki yetkililer size neler söylediler? Elbette Hristiyan yetkililer inanmayacaktır fakat Dinimizden olan kişilerin gorusu nedir? Cevaplarsaniz çok memnun olacağım.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. oraya gelen müslümanlar firavun'un cesedini görmeye geldiklerini söylüyorlar. ama yetkiliye firavun'un mumyası nerede diye sorduğumuzda. "burda firavun falan yok fakat mumyalar şu odada" diye cevap verdiler. Müzenin girişinde bir Türk de benim Türkçe konuştuğumu duyunca hemen bana şu soruyu yöneltti: "Hocam firavunun cesedini arıyoruz. Hangi odada?"

        Sil
    10. Çok iyi hazırlanmış, yararlı bir rehber, teşekkürler...

      YanıtlaSil
    11. merhaba
      çok iyi bir gezi yazısı
      elinize sağlık
      7günlük travel card aldığımda
      madame tussaud gibi müzeler için bileti internetten alabilirmiyiz?
      ( bir bilete , bir yetişkin ve bir bebek bedava girebilirmi?)

      YanıtlaSil