Amsterdam Gezi Rehberi

Kanalları, laleleri, bisikletleri ve özgürlükleriyle ünlü Kuzeyin Venedik'i, Amsterdam
Kuzeyin Venedik'i olarak da anılan Amsterdam adını üzerinde kurulduğu Amstel nehrinden alan bir balıkçı köyü olarak kurulmuş.Baraj anlamına gelen DAM kelimesi ile ilk ismi Amstelredamme olarak anılmış. Fakat yıllar geçtikçe ismi Amsterdam olarak değişmiş.  Bugün 1,5 milyon nüfus ile Hollanda’nın en kalabalık ve zengin şehridir ayrıca başkentidir.  


Amsterdam Geçmişi

Amsterdam Kuşbakışı
17.yüzyıl yapılarıyla Avrupa’nın en köklü şehirlerinden biridir. İç içe geçmiş ay biçimindeki kanallardan oluşur. Bu kanalların bazıları doğal bazıları ise insan eliyle yapılmalıdır. Amacı suları denetim altına almaktır.

Farklı kültürlerin bir arada huzurlu yaşadığı tam bir hoşgörü şehri Amsterdam. Sanat ve eğlencenin bir arada dolu dolu yaşandığı kökleri çok eskiye dayanan bu kent turizm açısından yıllık 4.2 milyon turist alarak en çok ziyaret edilen 5.merkez haline gelmiş.




Avrupa Birliği üyeliği 1952 yılında... 17 milyon insan yaşıyor. 1999'dan beri de euro kullanıyorlar. Türkiye'den 1 saat geri. Şehirde kredi kartı kullanımı yaygın. Ülkede konuşulan dil flemenkçe. Flemenkçe almancaya çok benzeyen bir dil. Fakat en yaşlısından en gencine herkes çok iyi İngilizce bilir. Hatta Almanca ve Fransızcı da iyi konuşurlar. Yemek sıkıntısı çekmeyeceğiniz bir yer. 10€ karnınızı doyurabilirsiniz.


Fiyatlar & Genel Bilgiler

 

McDonald's da Big Mac fiyatı 3€...
Süpermarkette 1.5lt su 50cent.
50lik biranın fiyatı 5€.
Hediyelik T-shirt fiyatı ise 10€'dan başlıyor.
En ucuz hostellerin geceliği 20€dan başlıyor. 4* oteller de 150€-250€ civarı...
Günlük araba kiralama ücreti ortalama 30€.
Restoranlarda servis ücreti ise faturaya eklenir fakat yine de bahşiş bırakabilirsiniz.
Elektrik prizleri 230volt - 50hz AC, normal Türkiye'de kullandığımız prizler yani.
Ülkenin telefon kodu +31 dir.
Alışverişlerinizin 50€ üstünde olması durumunda %19 vergi indiriminden faydalanıyorsunuz.
Internet ihtiyacınız için de otel ve restoranları kullanabilirsiniz. Internet cafelerde saati yaklaşık 2€.
İş yerleri genelde sabah 8den akşam 5e kadar çalışır. Müzeler ise sabah 10dan akşam 5'e kadar açıktır.


Şehiriçi ulaşım

 

Ulaşım olarak otobüs, tramvay, metro kullanılmakta. Fakat görülecek yerler yakın olduğu için çok fazla toplu taşıma gerek kalmayacaktır.
Rotterdam gitmek isterseniz de Amsterdam Centraal İstasyonundan trene binmelisiniz.
Taksi kullanımı en pahalı ulaşım; taksimetre açılışını 8€'dan yapar. Kilometre başına da 2.30€ ödersiniz.
Eğer hem toplu ulaşımı çok sık kullanacağınızı hem de müzelere ve diğer aktivitelere giriş yapmayı düşünüyorsanız en ekonomik yötem  Iamsterdam City Card kartı satın almak. Kartlar tren istasyonundan, otellerden, metro istasyonlarından alınabilir. 2014 Fiyatları da şu şekilde:


Eğer sadece toplu ulaşım kullanacaksanız 24 saatlik toplu ulaşım kartı 7.5€




Netherlands & Holland Farkı?

 

Hollanda kelimesinin İngilizce'de 2 türlü ifade edildiğini biliyorsunuz. Holland ve Netherlands. Aslında ülkenin gerçek adı Netherlands, dutch dilinde söylersek Nederland. Anlamı alçakda kalan ülke. Peki neden Holland diyoruz? Sebebi şu; Hollanda 12 bölgeye ayrılmıştır. Tıpkı bizdeki marmara, iç anadolu, doğu anadolu gibi.. Bu bölgelerden en meşhuru Holland bölgesidir. Amsterdam buradadır. İngilizce'de Holland dediğimizde sanki Hollanda ülkesini kastediyormuşuz gibi anlaşılıyor. Halbuki doğrusu Netherlands olacak! Ama Hollanda'nın turizm enformasyon websitesi bile Holland.com olarak açılmış. Turizm bakanı bunun nedeni şöyle açıklıyor; "Dünyadaki herkes Netherlands yerine Holland demeyi uygun görüyor biz de bu nedenle Holland.com'da ülkemizi tanıtıyoruz." Holland ve Netherlands farkını daha iyi okumak için burayı tıklayın.

   

Neden özgürlükler şehri?

 

Amsterdam tam bir özgürlükler şehri; Eşcinsel evlilik, keyif verici madde kullanımı ve seks işçiliği serbest. Soldaki resim bir dükkandan çektiğim kenevir tohumu satış mağazası. Alıp evinizde marijuana yapabiliyorsunuz.

New York'un eski adı da New Amsterdam imiş. Amsterdam'dan giden hollandılar kurmuşlar New York'u. Hatta New York'daki ünlü Harlem mahallesi de Hollanda'nın Haarlem kentinden adını alıyor.










Bildiğiniz cafe'lerden değil; Coffee shop

Amsterdam'da keyif verici madde kullanılan yerlere Coffee Shop deniyor. Haşhaş, marihuana, esrar serbest. Fakat bir coffee shop'da alkol satılması yasak. İlginç gelse de coffeeshop'larda normal sigara de içmek yasak. Amsterdam'da barlar ve coffee shoplar  en geç gece 1'de kapanır. Haşhaş ve marihuana, kişisel kullanım için kişi başı 5 gramdan fazla olmamak koşuluyla satılıyor.
Red light bölgesinde bir çok coffee shop göreceksiniz. Bunlar arasında The Bulldog isimli coffee shop en meşhuru. Bir kaç yerde mevcut. Bazılarının kapısında kimlik kontrolü var. Adımınızı içeri attığınızda duman altı kahvehane ortamı gibi bir yere giriyorsunuz. Yukarda Bulldog'un menüsü mevcut. Sağ tarafta ise space cake dediğimiz haşhaşlı çöreği. Bazı sitelerde bunu yiyenlerin hayal gördüğünü falan söylüyorlar fakat inanmayın. Hiçbir etkisi yok. Çayın yanında çok güzel gidecek bir kek o kadar! Ama magic mushroom daha etkili birşeymiş. Fakat benim girdiğim Bulldog cafede magic mushroom yasaklandı diye satışını yapmadıklarını söylediler.



Red light district adı nerden geliyor?

 

Red Light District, kırmızı fenerli evler olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Kısaca genelev mahallesi diyebiliriz. Bu mahalledeki bir çok sokakta içerisinde kırmızı neon ışıkları yanan evler bulunmakta. Bunlar seks işçilerinin çalıştığı evler. Geçmişi çok eskiye dayanıyor. Limana yakın olan bu mahalledeki kızlar para kazanmak için gemilerden inen mürettabatın cinsel ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış. Denizciler de hangi evin genelev olduğunu anlamak için kırmızı ışıklara bakıyorlarmış. Günümüzde hala Amsterdam'da genelevler faal ve serbest. Kızlar camekana çıkıp vitrin yapıyorlar. Müşteri geldiğinde kapıda pazarlık yapıp içeri alıp perdeyi çekiyorlar. Çocuklu çoluklu bir çok turist de burayı gezmeye geliyor. Burada dolaşmak sandığınız gibi ayıp bir durum gibi görülmüyor. Küçüklü büyüklü insanlar buralarda akşamları dolaşıyor. Zaten çıplaklık da söz konusu değil. Bir plajda görebileceğiniz kadar açıklık mevcut. O yüzden gezmek isterseniz çok da nahoş bir durum yok.

Seks işçiliği burada adı konulmuş ve oturmuş bir meslek olarak görülüyor. Her ne kadar belediye buranın kontrolünü sağlamakta zorluk çekse de, turist çekim merkezi haline gelmiş. İnsanlar sırf ne döndüğünü görmek için eşleriyle geliyorlar. Bir grup insana göre de bu tarz yerlerin olması insani bir hak olarak görülüyor. Kolları olmayan ve tekerlekli sandalyede yaşayan bir gencin cinsel ihtiyaçlarını giderebileceği bir eş bulamamış. Ve ailesi İngiltere'den onu haftasonu için buraya getirip ihtiyacının görülmesini sağlıyormuş. Bu durumu da göz önüne alarak bir savunma örneği temsil edeceğini söylüyorlar. Toplumlar refaha erdikçe mantık temelleri değişebiliyor, abestin iştigal ettiği durumlar bile anlayışla karşılanabilir hale geliyor. Yan tarafta da seks işçilerine adanmış bir anıt var. Saygı görmek istedikleri için bu anıtı yapmışlar.




Bir yaşam biçimi olarak; Bisiklet 

 

Amsterdam, görüp görebileceğiniz, metrekareye düşen en çok bisikleti bulunduran bir yer. Genelde biryerden biryere bisiklet ile gidiliyor. Bu sayede hem spor yapmış oluyorlar. Hem hava temiz kalıyor, hem trafikte zaman tüketmiyorlar, hem de bedava! Saymakla bitmeyen faydaları var. Keşke İstanbul'da da uygulanabilse...
Şehirde insan sayısının 2 katı bisiklet mevcut. Peki nasıl oluyor bu? Şöyle ki; Herkesin bir işe gitmek için, bir de haftasonu gezmeleri için 2 bisikleti var. Her yıl 60.000 bisiklet hırsızlığı oluyor. Bunun için işe giderken kötü bir bisiklet tercih ediyorlar. Fakat haftasonu daha lüks olan bisikletlerini kullanıyorlar. Hoş! Bu kadar bisiklet olur da bunları park edecek yer olmaz mı! Katlı otoparklar gibi bisiklet parkları var. Bisikletlere özel trafik ışıkları bile var. Eğer dikkat etmezseniz yaya olarak sizi ezip geçerler. Bir de azar işitirsiniz. Bisikletlilere dikkat!

Amsterdam'da karşıdan karşıya geçmek de biraz zahmetli. Önce bisiklet yoluna, sonra tren yoluna sonra otomobil yoluna bakıp geçmeniz lazım.










Amsterdam'ın kendine has evleri 

 

Amsterdam evlerine baktığınızda şöyle bir detay göreceksiniz. Evlerin pencereleri geniş fakat apartman kapıları ufacık. Biz de merak ettik bu evlere nasıl eşya taşınıyor diye ve şöyle bir cevaba ulaştık. Meğer eşyalar evlere pencereden giriyormuş. Evin penceresi sökülebilen demonte bir pencere. Her apartmanın tepesinde de bir kanca mevcut. Bir halat vasıtasıyla eşyalar sökülen pencereden içeri çekiliyor. Pratik bir çözüm. Bu sayede apartman dairesindeki boşluğu küçük tutarak evlerin metrekaresini artırıyorlarmış. Yıllarca kanca ile eşya taşınmasından dolayı da eski kazıkların üstünde duran evler  biraz öne doğru meyil vermiş. Bazı apartmanlarda bunu net bir şekilde görebilirsiniz.









Yüzen evlerin sırrı ne?

 

Konut sıkıntısının başlamasıyla eski tekneler kanallarda ev olarak kullanılmaya başlanmış. Bu evler kanala sabitlenmiş. İçerisinde bir evde olması gereken herşey var. Hatta doğalgaz bile bağlı. Fakat mevcut durumda bu evlerin kullanan kesim değişmiş, eskiden zorunluluktan buralarda oturulurken şimdilerde bohem hayatına düşkün sanatçılar, yazarlar veya genç nesil tercih ediyormuş. Hareket etmeleri yasaktır ve normal dairelere göre kiralık fiyatları biraz yüksek...


 

Evlerin ömürleri neden hızla tükeniyor?

 


Amsterdam kazıklar üstüne çakılı bir şehir. Altı tamamen su olduğu için toprak zemin yumuşak. Bu nedenle evleri dik tutabilmek için evlerin temeline tahta kazıklar çakmışlar. Amsterdam'da dolaşırken öne doğru eğilmiş evler göreceksiniz. Kazıklar hava ile temas ettiği zaman çürüyor ve evlerin öne doğru eğilmesine neden oluyor. Kanaldaki suyun seviyesini hep sabit tuttmak için özel sistemler kullanılıyor.


Amsterdam elmas içşiliğinde neden bir numara?

 

Amsterdam'da elmas işçiliği meşhurdur. Peki nerden gelmekte bu sanat? İspanyol engizisyonundan kaçan Yahudiler o dönem dini hoşgörüsü yüksek olan Hollanda'ya yerleşmişler. Kent nüfusunun dörtte biri Yahudilerden oluşmaktaymış. Yahudiler elmas işçiliğindeki hünerleri ile bilinirler. Biz de elmas fabrikası Gassan Diamonds gezdik. Hem nasıl yapıldığını gösteriyorlar. Hem de satış yapıyorlar. Gassan  o kadar meşhur bir elmas üreticisi ki, İngiltere kraliçesinin tacındaki taşları bile bunlar yapmışlar.

 

 

 

 

Hollanda ve Lüksemburg bayrakları niye aynı?



Hollanda ve Lüksemburg bayraklarının hemen hemen aynı olduğunu biliyor muydunuz? Gariptir her ikisi de yatay olarak kırmızı, beyaz mavi renklerden oluşur. Nüans olarak da şu söyleniyor; Hollanda'nın mavisi kobalt mavisiymiş. Tasarım olarak sınırsız imkanlara sahip insanoğlu bu kadar önemli bir meselede nasıl aynı bayrağı kullanabiliyor? 1890'lara kadar hem Lüksemburg hem de Hollanda'nın dükalığını aynı kişi yapmış. Büyük olasılıkla sorun burdan kaynaklanıyor.



Amsterdam'ın simgesi neden XXX ?


Amsterdam'a gittiğinizde birçok yerde XXX simgesini göreceksiniz. Internet camiasında her ne kadar bu simge cinselliği ifade etse ve üstelik Amsterdam da seksin uyuşturucunun vatanı olsa da, düşündüğümüz gibi XXX bu anlamda bir simge değilmiş. I.yy da Amsterdam da bir balıkçı X şeklinde bir çarmağa gerilerek idam edilmiş. Liman şehri olan Amsterdamlılar da bu olayı unutmamak için bayraklarında X kullanmışlar. Birinci X şehri vebadan, ikinicisi yangından, üçünsüsü ise selden koruyormuş. Sonraları da kraliyet armasında kullanılmış. Hala banklarda, hediyelik eşyalarda ve muhtelif yerlerde XXX görebilirsiniz.





Türkler Amsterdam'da

 

Eğer Amsterdam'da Türk usülü birşeyler yemek isterseniz. Simit Sarayı ve Güllüoğlu Baklavacısı da mevcut.

Amsterdam Simit Sarayı'nın adresi;
Kinkerstraat 224 Amsterdam 

Güllüoğlu adresi;
Reguliersbreestraat 7
1017 CL Amsterdam



 

  

 

Amsterdam'a Nasıl Gidilir?

 

Amsterdam kuzey avrupanın hava trafiği en fazla olan merkezi ve aktarma noktasıdır. Bu nedenle buraya en kolay gelme yöntemi uçaktır. Sezon öncesi alacağınız uçak biletinizle ulaşabilirsiniz. 2 adet havaalanı mevcut. Ben Schipol havalalanını biliyorum. Schipol avrupanın 4.büyük havalaanı. Buraya indiğinizde 20 dakikada bir 15km olan Amsterdam merkeze hızlı trenler mevcut. Yaklaşık yarım saat içinde de merkezde oluyorsunuz. 24 saat Amsterdam merkeze trenle gelebilirsiniz.




Amsterdam'da Nerede Kalınır?

 

Kalacak yer konusunda, hangi oteli beğendiyseniz orada kalabilirsiniz. Nitekim şehirde ulaşım sorunu yok. Güvenlik sorunu da yok. Çok şehir dışı otelleri tercih etmeyin yeter.




Amsterdam'da Nereler Gezilir? 

 


1-Kanallar


Amsterdam ilk önereceğim yer Amsterdam Kanalları. Amsterdam’ın “Kuzeyin Venedik”i olarak tanınmasını sağlayan kanalları çok etkileyici. En ünlü kanallar Herengracht, Prinsengracht ve Keizersgracht. Kanalların tadına varacağınız en güzel yöntem de botlarla kanal turu yapmak. Dam meydanında ticket office'ler var oradan bilet alabilirsiniz ya da direkt limana gidin“Holland International” ve “Blue Boat Company”adlı 2 ünlü şirket var. Bir tanesinde Türkçe guide var. Sorup ona göre binersiniz. Fiyatı 12€.

2-Dam Meydanı

Dam Meydanı (Dam Square), Amsterdam’ın ana tren istasyonu (Centraal)’a 500m uzaklıkta bulunan Amsterdam’ın en önemli meydanı. Bizdeki taksim meydanı gibi düşünebilirsiniz. Amsterdam gezilecek yerler listesinde yer alan bir çok gezi noktasına yürüme mesafesinde bulunuyor.  Amsterdam Kraliyet Sarayı (Royal Palace), Nieuwe Kerk, National Monument ve Madame Tussauds Bal Mumu Müzesi meydan üzerinde bulunan en önemli yerlerden.

3-Begijnhof


Roma Katolik kadınların yaşadığı 14. yüzyıldan kalma bir avludur. Avluda bulunan 34 numaralı ev 1528 yılında yapılmış ve Amsterdam’daki en eski evdir.  Avluya ve etrafındaki bahçelere giriş serbest ve ücretsizdir. Fakat akşam 17:00 kadar açık. Burada günümüzde bekar kadınlar yaşamaktadır. Yakınlarındaysanız mutlaka uğrayın derim. Gerçi Amsterdam çok büyük olmadığı için bir şekilde yakınlarına düşeceksinizdir.  Begijnhof, sizi modern bir alışveriş caddesinden aniden açılan bir kapıyla farklı bir zaman dilimine çıkartır. Sessiz, sakin, huzurlu ama yine de şehrin ortasında. Eğer turist kalabalıkları içinde sıkıldıysanız kesinlikle uğrayın. 

4-Red Light District

Genel evler bölgesidir. Fakat her şeyin yasal olduğu bu yerde tasarlanmış mekanlardaki insanlar gösteriler yaparak insanları çekmeye çalışmaktadır. Red Light District'de devamlı gezen polisler mevcuttur. Kadınların evlerinde de acil durum butonları vardır. Bastıkları an polis kapıya gelir.   Restoran, bar, kafe, tarihi binalar ve müzeler gibi yerler de vardır. Aslında burası şehrin en eski kısmıdır. Amsterdam’ın en eski kilisesi olan gotik Oude Kerk de buradadır. Dikkat edilmesi gereken nokta fotoğraf çekmek yasaktır. Bölge özellikle gece saatlerinde kalabalıklaşır. Hava karardıkça sokağı aydınlatan kırmızı ışıklar daha belirgin hale gelir. 14. yüzyılda kadın arayışı içerisinde şehre varan denizcilerin talepleri üzerine kurulan Red Light District’de birçok sex shop, randevu evi, gay bar, sinema, tiyatro ve çeşitli türlerde müzeler vardır. 250 kadar hayat kadını onlar için tasarlanan pencerelerde özel kıyafetlerinin içerisinde gösterilerini yaparlar.  

Toplumsal değerlerin hiçe sayıldığı özgürlükten de öte toplumları kabul ettiği genel ahlak kurallarının devlet kanalı ile yıkıldığı,kimi toplumlara göre ahlaksızlık kimi insanlara göre de özgürlük ve cesaret olarak değerlendirilen davranışların sergilendiği bir bölge. Ne aradığınıza bağlı olarak pek çok aşırılığı burada bulabilirsiniz.
Ulaşım; Dam Meydanı ve Amsterdam Centraal Station (merkez tren istasyonu)  üzerinden 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile Red Light District’e ulaşabilirsiniz. Eğer merkez dışında bir yerden geliyorsanız tramvay ile Damrak Caddesi üzerinde inebilir buradan bölgeye geçebilirsiniz.

5-Çiçek Pazarı



1862 yılında kurulmuş ve günümüze kadar devam eden Amsterdam Çiçek Pazarı (Bloemenmarkt) şehrin en önemli simgelerinden biri. Şehrin en orjinal çiçek pazarında gezerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.  Spui Meydanı’na ve Begijnhof‘a yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan çiçek pazarında toplam 15 adet yüzen çiçekçi bulunuyor. Eğer çiçek almayacaksanız çok da görülecek bir yer değil. Zamanınızı başka noktalarda değerlendirin.

6-Rembrandtplein


Rembrandt Meydanı adını ünlü ressam Rembrandt Van Rijnal’dan almış olup Amsterdam’ın en güzel meydanlarından birisidir. Amsterdam’a 2006 yılında ilk gidişimde Rembrandtplein Meydanı üzerinden Rembrandst Square Hotel’de kaldığımdan dolayı Rembrandtplein ‘i 3 gece boyunca dolu dolu yaşama fırsatım olmuştu. Meydan Amsterdam’ın en hareketli noktalarından birisi . Eğlenceli gece hayatı, etrafta bolca bulabileceğiniz kafeler ile son derece hareketli bir nokta olan Rembrandtplein ‘inde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Rembrandtplein ‘de ayrıca yurt dışında çok fazla şubesini bulamayacağınız Güllüoğlu‘na gidip özlem duyduğunuz Türk yemeklerini,tatlılarını keyifle yiyebilirsiniz. Ayrıca bölgede irili ufaklı birçok kumarhane de bulunuyor…

7-Royal Palace



Amsterdam Kraliyet Sarayı (Koninklijk Paleis te Amsterdam) Hollanda'da bulunan 3 saraydan biridir. Saray Dam Meydanı'nda Ulusal Anıtın karşısında, Yeni Kilisenin yanında bulunmaktadır. Bina 20 Haziran 1655'te Amsterdam yöneticileri tarafından belediye binası olarak açılmıştır. Ancak günümüzde kraliyet sarayı olarak bilinmektedir. Jacob van Campen tarafından yapılmıştır. 1648 yılında Jacob van Campen Amsterdam Şehir Belediye Binası projesinin başına geçti. Binanın maliyeti 8,5 milyon Hollanda Guldenini buldu. Tüm binada kullanan sarımsı taşlar Almanya'dan getirildi. Ancak taşlar zaman içerisinde koyu bir renk aldı. Mimar Roma tarzı yönetici saraylarından esinlendi. Mimar Roma'daki kamu binalarından esinlendi ve Kuzeyde yeni bir Roma tarzında yönetici binası yaratmak istedi. Bina Pek çok defa Dünyanın 8. Harikası olarak anıldı. Zamanında Avrupa'nın en büyük yönetici binasıydı. Daha sonradan kraliyet sarayına dönüştürülen bina, Kraliçe devlet ziyaretleri, Yeni yıl resepsiyonları ve resmi işlemlerde kullanmaktadır.

8-Van Gogh Müzesi


Van Gogh Müzesi Amsterdam, Hollanda'da bulunan Hollandalı ressam Van Gogh'un çalışmalarının sergilendiği müzedir. Müze Dünya'da Van Gogh'un resim ve çizimlerinin sergilendiği en büyük müzedir. Müzeyi 2005 yılında 1.417.000 kişi ziyaret etmiştir. Müze ulusal bir müze özelliği taşımaktadır. 1973 yılında kurulmuştur ve Gerrit Rietveld’in tasarladığı bir binada bulunmaktadır.


Van Gogh Müzesi’ni 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze, 25 Aralık ve 25 Nisan günleri kapalıdır.Müze giriş ücretleri şöyledir: Tam bilet 14 Euro, 16 yaşına kadar olan kişiler ve iAmsterdam kart sahiplerine ücretsizdir. Müze engelli erişimine uygundur.Van Gogh Müzesi Rijksmuseum ve Stedelijk Müzesi arasında bulunmaktadır. Müze girişi Paulus Potterstraat 7’dir. Central Station (Merkez İstasyon) dan 2 ve 5 numaralı tramvaylar ile ulaşabilirsiniz.

9-Heineken Experience



Amsterdam’da yer alan tarihi bira fabrikası ve ziyaretçi merkezidir. 1867 yılında Heineken bira fabrikası olarak inşa edilen yapı 1998 yılında daha büyük bir yere taşınana kadar burada hizmet vermiştir. Fabrikadan müzeye dönüştürülen Heineken Experience ulusal bir müzedir ve Avrupa Sanayi Mirası listesinde yer almaktadır. Giriş ücretleri 18 EUR civarında. Bu fiyata içeride iki içki dahil. Bira yapımı ve tadımı hakkında bilgi sahibi olmak ve keyifli vakit geçirmek için güzel bir mekan. 5 dk süren bir film ile bitiyor. 2 bira hediye ediyorlar ama 1 bira 1 diploma alabileceğiniz alanı ziyaret edin. 

Heineken Experience Pazartesi – Perşembe 11.00 – 19.30 (son giriş 17.30), Cuma – Pazar 11.00 – 20.30 (son giriş 18.30) arasında ziyaret edilebilir. 1 Ocak, 25, 26 Aralık ve 30 Nisan günleri kapalıdır. Rehberli tur yaklaşık 1,5 saat sürmektedir ve grupların karışmaması için hızı takip etmek gerekmektedir. 18 yaşından küçük ziyaretçiler ancak yetişkin biri eşliğinde kabul edilir. Hollanda yasalarına göre 16 yaşından küçük ziyaretçilere bira servisi yapılmaz.

10-Vondelpark


Amsterdam’daki en büyük parktır. Her yıl yaklaşık 10 milyon ziyaretçisi olan yer ayrıca Amsterdam’ın en ünlü parkıdır. Park, Rijksmuseum, Stedeljik Museum ve Van Gogh Müzesi yakınında bulunmaktadır. Amsterdam’ın ünlü parkı Vondelpark 1864 yılında bir grup Amsterdam vatandaşı tarafından kurulmuştur. 8 hektarlık alanı satın almak için para birleştirmişler ve peyzaj mimarı Jan David Zocher ile parkı modern İngiliz tarzında tasarlaması için görüşmüşlerdir. Park, 1865 yılında Nieuwe Park adı ile açılmıştır. 1867’de Flemek şair Joost van den Vondel heykeli parka yerleştirildikten sonra parkın ismi Vondelpark olarak değiştirilmiştir. Sonrasında parkı genişletme çalışmaları yapılmıştır ve günümüzdeki alanı olan 45 hektarlık alana ulaşılmıştır. Amerika Central Park tarzı bir mekan. Tüm şehirden kaçıp doğayla baş başa kalabilirsiniz. Şehrin hızından rahatsız olduysanız buraya kaçın derim.

11-Amsterdam Central


Amsterdam’ın merkez tren istasyonudur. Ayrıca Hollanda’nın da ana istasyonlarındandır. Bir günde transfer yolcular hariç yaklaşık 250.000 yolcu kapasitesine sahiptir. 51, 53 ve 54 numaralı Amsterdam metro hatlarının başlangıç noktasıdır. Amsterdam Central Pierre Cuypers ve A. L. Van Gendt tarafından tasarlanmıştır. 1889 yılında açılan istasyon 40 metrelik demir bir çatıya sahiptir. İstasyon şu anda Kuzey / Güney 52. metro hattı inşası nedeniyle yenilenmektedir. İstasyon, Londra’daki Liverpool Street İstasyonu ile ikizdir.Amsterdam Central istasyonu varış noktanız ise istasyonun altındaki üç tünel sizi iki farklı yöne götürür. Amsterdam Centre Side (Amsterdam merkezi yönü) ve Amsterdam North Side (Amsterdam Kuzey Yönü). Eğer feribot ile seyahat etmeyecekseniz merkez çıkış noktasından çıkmalısınız. Tüm otobüs, tramvay ve metro hatları burada konumlandırılmıştır. Seyahatinize taksi ile devam etmeniz gerekiyorsa Main Entry (Ana giriş) in hemen önünde taksiler bulunmaktadır. Metro girişi ise Eastern Entry (Doğu girişi) kısmındadır. Amsterdam Central çıkış noktanız ise buraya özel araç ile ulaşamazsınız. Taksi ve otobüs ile istasyona ulaşım mümkündür. İstasyon içerisinde 15 tane platform bulunmaktadır. “a” ve “b” olarak ikiye ayrılan platformlardan hangisine gitmeniz gerektiğinizi biletinizden bulabilirsiniz.

Amsterdam Central’dan Paris, Bürüksel ve Köln’e tren bulunmaktadır. Hızlı trenlerle sağlanan ulaşım bu ülkeleri daha da yakın hale getirmektedir. Ayrıca bu istasyondan Amsterdam Schipol Havaalanına tren mevcuttur. Genellikle 10 dakikada bir düzenlenen seferler 14a veya 15. platformdan kalkmaktadır.İstasyon ve çevresi genel olarak güvenlidir. Etrafındaki yapı inşaatları kötü bir görüntü sergilese de büyük bir sorun teşkil etmez. Fakat yine de bagaj ve eşyalarınıza göz kulak olmanız ve yan kesicilik olayına dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir. Eğer bu istasyondan yola çıkacaksanız 15 dakika önce varmanız ve platformun sakin olmasını beklemeniz iyi olabilir. Biletinizi makineden alıyorsanız üzerinde koda dikkat etmelisiniz. İstasyon içerisinde turist danışma noktaları ve kayıp eşya büroları vardır. Herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda bu noktalardan yardım alabilirsiniz.

12-Rijksmuseum


Hollanda Ulusal Müzesidir. Amsterdam’da bulunan müze sanat ve tarihe adanmıştır. Müze meydanında, Van Gogh Müzesi, Stedeljik Müzesi ve Concertgebouw’a yakın bulunmaktadır. Müze, 1800 yılında Hague’de kurulmuştur ve 1808 yılında Amsterdam’a taşınmıştır. Bu dönemde Royal Palace ve Trippenhuis’de bulunan müze son olarak şu anki yerine taşınmıştır. Son binası Pierre Cuypers tarafından tasarlanmıştır ve 1885 yılında açılmıştır. Fakat 2003 – 2013 yılları arasında yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı olan Rijksmuseum 13 Nisan 2013 tarihinde 375 milyon Euroluk bir harcamanın ardından Kraliçe Beatrix tarafından kapılarını ziyaretçilere tekrar açmıştır. Müze içerisinde 8000 parça sanat ve tarih eseri mevcuttur. Rijksmuseum içerisinde Rembrandt, Frans Hals ve Johannes Vermer gibi ünlü ve değerli sanatçıların eserleri görülebilir. Müze içerisinde Asya’ya özgü eserlerin sergilendiği bir bölüm de vardır.  Birçok bölgeden farklı konularla ilgili çalışmaların görülebileceği Rijskmuseum özellikle 17. yüzyıldan kalma Flemenk sanatçıların eserleri görmeye değerdir. Sanat eserlerinin yanı sıra orta çağdan 20. yüzyıla Hollanda tarihine ait parçalar da mevcuttur. müze içerisinde heykel, porselen, mobilya, cam, takı, kostüm, tekstil, bronz ve bakır ve çok daha fazlası görülebilir. Rijksmuseum Ziyaret Günleri ve Ücretleri ile Ulaşım Rijksmuseum yenileme çalışmaları nedeniyle 13 Nisan 2013’e kadar kapalıydı. Yeniden açılan müze her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bilet ofisi 16.30 da kapanmaktadır. Müze, 1 Ocak’ta kapalıdır.Rijksmuseum bilet fiyatları ise şöyledir: tam bilet 15 Euro, 18 yaş ve altı ziyaretçiler ücretsiz, ING bank ve EYCA kart sahiplerine 7.5 Euro. Öğrenciler için özel bir indirim yoktur. Bilet, girişten ya da online olarak satın alınabilir.

13-Albert Cuyp Market

Amsterdam’ın De Pijp bölgesinde bulunan Albert Cuyp caddesi üzerinde kurulan ünlü bir sokak pazarıdır. Cadde adını 17.yy ressamlarından olan Alber Cuyp’tan alır. Albert Cuyp Market in geçmişine bakacak olursak bu şirin ve ünlü sokakta alışveriş ilk olarak 20.yy başlarında 1904 yılında haftanın sadece pazar günleri başlamış. Daha sonra 1912 yılında ise cadde üzerinde haftanın 6 günü pazar kurulmaya başlanmış. Günümüzde ise Albert Cuyp Market Avrupanın en ünlü ve büyük sokak pazarı olmasının yanında çok da güzel bir turist gezi noktasıdır. Pazar üzerinde meyve, sebze, kıyafet, balık,  Hollanda peyniri ve 2.el eşya gibi bir çok eşya satılmaktadır. Pazarda Türk ürünlerine de rastlayabilirsiniz. Özellikle cumartesi günleri Albert Cuyp Market çok fazla kalabalık olabiliyor. Pazar gündüz saat 09:30 da kuruluyor ve akşam saat 17:00 gibi toplanıyor. Amsterdam geziniz boyunca burası çok farklı ve eğlenceli bir gezi alternatifi olabilir.


Amsterdam Gezi Rotası

 

Amsterdam'a gittiğinizde görülecek önemli yerleri aşağıdaki haritada işaretledim. Yazıcıdan bu resmi çıktı olarak yanınıza alırsanız bir hat şeklinde şehri daha planlı gezersiniz.

 

 

Amsterdam'da Ne Yapılır? Ne yapılmaz?

 

Kanal turu çok güzel 1-2 saat geçirmenizi sağlayacaktır. Şehri gezmeye başlamadan evvel bir kanal turu yapmanızı öneririm. 

Bir şehri gezmenin en hızlı  yöntemlerinden bir tanesi hop-on hop-off turlarıdır. Amsterdam'da gezilecek yerleri bir günde bitirmek isterseniz mutlaka bir hop-on hop-off turu satın alın. Amsterdam Central Tren İstasyonunun karşısında kırmızı renkli otobüsleri göreceksiniz. İsterseniz hem kanal turu hem de hop-on hop-off gezisini kombo menü ile indirimli fiyata alabilirsiniz.

Şehri bisikletle gezmeye deneyin. Bu çok hoşunuza gidecek. Zaten şehirde herkes bisiklet kullanıyor. Bu nedenle bisikletler için özel yollar, trafik ışıkları ve park alanları mevcut.

Resmi olmayan taksileri kullanmamaya  dikkat edin. Aksi halde aşırı ücret ödersiniz.

Olabildiğince yerel lezzetler deneyin. Unutmayın bir yeri gezmek sadece görsel değil tatsal olarak da çok mühimdir.

Coffee shoplar dışında keyif verici madde satan zencilerle hiç bir zaman alış veriş yapmayın.

Sakın Red Light District'de fotoğraf çekiyim demeyin. Yasaktır. Kızlar anında polise haber verirler.

Amsterdam ne kadar güvenli olsa da çok kalabalık yerlerde çantanıza ve cebinize dikkat edin. Aşırma işleri olabiliyor. Sırt çantanızın fermuarı kolay açılabiliyorsa kalabalık yerlerde önünüze alın.

Çeşme suları temizdir, içilebilir. Hatta dünyanın en iyi içme suları olduğu söyleniyor. O yüzden sadece bir kez pet şişede su alıp, sonrasında musluklardan doldurma yöntemini seçin.



Amsterdam'da Ne Yenir?

 

Amsterdam'da çok fazla lokal yemek yok. Bami Blok adlı atıştırmalıklardan deneyebilirsiniz.
Yine Bitterballen denen yağda kızarmış köfteler yenebilir. 

Manneken Pis adlı patates kızartması satan dükkan tavsiye edebileceğim lezzetli patatesler satıyor. Bir külah içinde hangi soslardan isterseniz ekleyip veriyor. Tadı muhteşem, deneyiniz. Yeri ise, Dam meydanı ile tren garı arasındaki yolda.







Amsterdam'dan Ne Alınır? 

 

Peynirleri ile meşhurdur. Gauda, Edam, Leerdammer peynirlerinden alabilirsiniz. Yassı toplar halinde satılır. Eğer ekonomik olmasını isterseniz Dam meydanında büyük bir süpermarket var. Orada çeşit çeşit peynir var. Markalı olsun isterseniz de tadına bakıp alabileceğiniz peynircileri heryerde görürsünüz.











Tahta pabuçlar eskiden gerçekten giymek için yapılıyormuş. Fakat şimdilerde hediyelik eşya olarak yapılıp satılıyor. Fakat giymek isterseniz de ayağınıza uygun bir numarasını alarak deneyebilirsiniz.


Laleler, Osmanlı'nın Hollanda'ya hediye edip sonra bizim şu anda Hollanda'dan ithal ettiğimiz laleler  Amsterdam'ın meşhurlarından. İsterseniz sadece tahta lalelerden alıp dekoratif amaçlı evinize koyabilirsiniz.


Gezi Tarihi: 22.06.2013

Etiketler:
amsterdam turu,hollanda amsterdam,amsterdam otelleri,red line amsterdam,istanbul amsterdam,amsterdam tur,amsterdam otel,amsterdam hollanda,amsterdam turlari,izmir amsterdam,amsterdam brussel train,amsterdam bilet,amsterdam ucak bileti,amsterdam oteller,amsterdam konaklama,amsterdam tatili,amsterdam ucuz otel,amsterdam ucuz bilet,amsterdam tatil,otel amsterdam,ucuz amsterdam turu,amsterdam bileti,amsterdam havaalani,amsterdam merkez otelleri,amsterdam ucuz hostel,ucuz amsterdam bileti,ucak bileti amsterdam,amsterdam ucak biletleri,amsterdam hava yolları,amsterdam havalimani,amsterdam haritasi,amsterdam pansiyon,amsterdam otel rezervasyonu,ucuz bilet amsterdam,amsterdam ucuz oteller,amsterdam ucak,amsterdam tren seferleri,amsterdam otel rezervasyon

6 Yorumlar

  1. Eline sağlık, aydınlatıcı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık.Çok başarılı ve 10 numara bir çalışma olmuş.Yurtdışına gidilirse bunlar okuyup seni aramadan gitmiycez demektir.Son olarak, Fevzi Çakmak çalışmasını da heyecanla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık. Gerçekten güzel bir rehber olmuş. Bir de nereden bisiklet kiralanır onu da öğrenebilseydik güzel olurdu.
    Bu akşam yola çıkıyorum. Bisiklet kiralama yerlerini de ben öğrenip yazarım artık.

    YanıtlaSil
  4. Çok keyifli yazı olmuş! Özellikle fotoğraflara bayıldık.

    YanıtlaSil
  5. fotokopisini cıkarıyorum oyle gıdıyorum ayagınave ellerine saglık

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,

    Firmamiz 210 milyon abonesi olusan bir çogunlukla ABD / Kanada çevrimiçi agi kontrol eder. Kullandigimiz teknoloji bize insanlar herhangi birini veya ana arama motorlarinda ariyor en iyi, tercih edilen seçenek göstermek için yetenegi saglar. Biz ABD, Kanada, Avrupa krediler ve çevresindeki pazarlarda ariyor halkimizi ve arkadaslariniza göndermek için en iyi tercih seçim ariyoruz. Tüm kredilerin% 1 faiz oraniyla yalnizca mevcuttur. Ciddi Basvuran sadece daha fazla bilgi için irtibata geçiniz. Biz yukarida $ 10,000.00 için $ 500,000,000.00 ve degisen krediler sunuyoruz. Biz dahil kredi her türlü sunuyoruz: E-posta: (luisfinanciallsev@gmail.com)


    Bireysel krediler:
    Isletme Kredileri:
    Ögrenci borçlari:
    Insaat krediler:
    Ev kredileri:
    Is genisletme kredileri:
    Borç konsolidasyonu kredileri:


    1 ila 25 yil SÜRE DÖNEMINE GELEN $ 500,000.000.00 USD IÇIN * BIZ KREDI UP *


    Daha fazla bilgi için (luisfinanciallsev@gmail.com): ilgilenen Yanitla Email edin.
    Bilge.
    Sayin Boak Koma.

    YanıtlaSil