Verona & Garda Gezi Rehberi

Romeo & Juilet'in aşk yaşadığı sokaklarda gezinmek, operayı romalıların oturduğu taşlardan dinlemek; VERONA...

İtalya'nın kuzey doğusunda Venedik ile Milano'nun tam ortasında yer alan şirin bir şehir Verona. Ünlü İngiliz edebiyatçı Shakespeare'in Romeo ve Juliet adlı eserinin geçtiği mekanlara ev sahipliği yapar. Roma veya Venedik'e göre çok daha dingin bir yer. Koşuşturmaca yok, toplu taşıma binme derdi yok...  Özellikle Venedik veya Milano'ya gelmişseniz günübirlik olarak uğramınızı tavsiye ederim.

Verona Genel Bilgiler

 

Adige Nehri

Verona, kuzey-doğu İtalya'nın Veneto bölgesinde yaklaşık 300.000 nüfuslu bir şehirdir.   En önemli turizm merkezlerinden biridir. Bunun başlıca nedeni kültürel, mimari ve tarihi eserleri ve  UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmesidir. En meşhuru ise açık havada opera ve tiyatro sahnelenmesi için kullanılan Arena adlı Romalılardan kalma amfitiyatrodur. Verona'nın bir diğer özelliği ise Konya ile kardeş şehir olmasıdır. 

Arena di Verona


     

Verona'ya Nasıl Gidilir?

 

Verona tren bileti
Ben Verona'ya Venedik'ten gittim. Venedik'ten Verona'ya nasıl gidilir bunu anlatacağım; Ama Verona'ya Floransa ve Milano'dan da sık seferler sabahın erken saatlerinden itibaren yapılıyor. Öncelikle en ekonomik, hızlı ve güvenli yöntemin tren olduğunu söyleyeyim. Tren biletini  http://www.trenitalia.com/ sitesinden alabilirsiniz. Aldığınızda size biletin kopyasını email olarak gönderecekler. Bu kopyayı yazıcıdan çıkartıp yanınıza da alın çünkü trende görevli biletleri kontrol ediyor.

Verona'da inilecek durağın tabelası
Porta Nuova tren garı ile şehir merkezi arası
Trene Venedik'ten S.Lucia tren istasyonundan bineceksiniz.  Verona yaklaşık 1,5 saat sürüyor. İneceğiniz durak ise Verona - Porta Nuova...İndiğinizde şehir merkezine ve gezilecek yerlere gitmek için otobüse binebilirsiniz. Otobüs durakları hemen tren garının çıkışında bulunuyor. Bir kaç otobüs şehir merkezine gidiyor (11,12,13 no'lu otobüsler). Otobüs biletini tren garındaki marketten alabilirsiniz. Fakat yükünüz ağır değilse yürüyebilirsiniz. Tren garından Verona merkez 1.4 km ve yürüyerek 15-20dk gidebiliyorsunuz.  Tren garına valizinizi bırakmak isterseniz bir emanet ofisi bulunmakta. Ayrıca tuvalete girmek isterseniz de yanlış hatırlamıyorsam 1-2€ gibi bir bozuk paranın otomatik turnikeler için cebinizde olması lazım :)

 



Verona'da Nerede Kalınır?

 


Verona çok uzun zaman konaklanacak bir yer değil bence. O nedenle  günübirlik gezi düzenlemek daha mantıklı. Fakat kalmak ve çevreyi detaylı ve yavaş yavaş gezmek isteyenler Piazza Bra (ana meydana) yakın yerleri tercih etmelidirler. Bu şekilde şehrin merkezinden her yere transfer kolay olur.



Verona'da Nereler Gezilir?

 

Verona'da gezilecek yerleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; Bu arada ben sabahın erken saatlerinde Verona'ya geldiğim için bütün önemli noktaları ve Garda Gölü'nü tek günde gezdim. Yapılabilir... Sadece plan dahilinde hareket etmeniz gerekiyor.

Verona Arenası (Arena di Verona)

 

Arena di Verona
Verona arenası dünyanın üçüncü büyük amfitiyatrosu...MS 30 yılında inşa edilmiştir. 30.000 kişi kapasiteli bu yapının yapılış amacı tiyatro oyunları sergilemekmiş ve ilk yapıldığında şehrin duvarlarının dışında kalıyormuş. Şu anda ise şehrin merkezinde kalıyor. Müthiş bir ses akustiği var. Nitekim 2011'e kadar sesin duyulması için herhangi bir elektronik düzenek kullanılmıyormuş. Hala oyunlar ve gösterilere ev sahipliği yapmakta. Biz oradayken de bir oyun vardı ve şık giyimli izleyiciler dünyanın dört bir tarafından bu oyunları seyretmeye geliyorlardı.

Arena için hazırlanmış devasa dekorlar
Her yıl 50 binden fazla kişi burada Opera izlemeye geliyor. Son dönemlerde dünyaca ünlü starların da konserlerine ev sahipliği yapmıştır; Pink Floyd, Alicia Keys, One Direction, Radiohead, Muse ve Whitney Houston. Eğer Verona'ya gelmeyi planlıyorsanız bu sayfadan herhangi bir event olup olmadığını kontrol edin...






Juliet'in Evi (Casa di Giulietta)

 

Verona deyince ilk akla gelen trajik bir öykünün kahramanları olan Romeo ve Juliet. İngiliz yazar William Shakespeare’in oyunuyla ölümsüzleşen bu iki gencin, 16. yüzyılda Verona’da yaşadıklarına inanılıyor. Hatta düşman ailelerin aşık çocukları Romeo ve Juliet, Verona için gerçek bir simge konumunda... Onların yaşadığı evleri görmek için Verona’ya akın edenlerin sayısı azımsanacak gibi değil.





Via Cappello Caddesi 23 numarada yer alan Juliet’in evi, 13. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip. 1905 yılında belediye tarafından satın alınmış ve 76 yıl önce de restore edilmiş. Juliet’in Romeo’suyla konuştuğu meşhur balkon da, Shakespeare’in eserinden esinlenerek o tarihte eklenmiş. Balkonda fotoğraf çektirmek turistlerin en büyük isteği. Evin avlusunda yer alan Juliet heykelinin sağ göğsüne dokunanın şansa veya sonsuz aşka ulaşacağına inanılıyor. Romeo’nun evi ise Via Arche Scaliger Caddesi, 4 numarada. Ancak bu ev ziyaretçilere açık değil.

Erbe meydanından kolaylıkla yüreyerek ulaşabileceğiniz Juliet'in evi bir müzeye dönüştürülmüş ve girişte 6€ ücret ödüyorsunuz. Kredi kartı geçiyor. Müze 4 katlı, her katında Juliet ve yaşadığı yer ile ilgili eşyalar bulunuyor. Zeffirelli filminde kullanılan yatak da sergileniyor. Müze ev için büyük beklentiler kurmayın basit ve sade.. Juliet'in bahçedeki heykeliyle fotograf çektirmek isterseniz biraz sabırlı olmalısınız zira epeyce sıra oluyor.










Evin avlusuna giriş yapmak için bir koridordan geçiyorsunuz. Bu koridorun duvarlarında, yerlerinde, neredeyse mürekkebin işlediği heryerde ziyaretçiler tarafından yazılmış aşk mesajları, çizimler bulunuyor. Türkçe mesajlar da gözümüze çarpıyor.




Buradan ayrılmadan Juliet'in duvarına bir mektup da siz yazmayı ve bir de yanınızda getirdiğiniz asma kilidi asarken aşkınızla bir ömür boyu birliktelik dilemeyi unutmayın!





Piazza Bra (Ana Meydan)

 

Piazza Bra ( Arena di Verona'dan çekilmiştir )

Verona'ya geldiğinizde şehir merkezi olarak adledilen kısım Piazza Bra... Verona'nın kalbinin attığı nokta.. Ortada bankların olduğu bir yeşil alan hemen önünde belediye binası ve arkasında meşhur Arena di Verona var. Sağ tarafında ise sırayla dizilmiş bir çok kafeler... Dönüş yolculuğunuz için tekrar Porta Nuova'ya dönüşünüzü buradaki belediye binasının önünden kalkan otobüslerle yapabilirsiniz. Yok ben yürümek istiyorum derseniz de belediye binasının yanındaki saatli kemerin altından düm düz yürüyerek ortalama 15-20dk'da tren garına ulaşın. Ayrıca yemek için de bu meydandaki restoranları tercih edebilirsiniz. Al götür yemeklerle de zamandan ve paradan tasarruf etmek isterseniz belediye binasının önündeki yolu (Castelveccho yönüne doğru) takip edin çok leziz Trattoria'lar mevcut.




Piazza del Erbe (Erbe Meydanı)



Verona'nın cıvıl cıvıl, kalabalık meydanlarından birisidir. Alış-veriş için ideal. Sokak sanatçıları, canlı heykeller neşe saçıyor. Meydana açılan her sokağı keşfederek işe koyulabilirsiniz. Sonra da meydandaki cafelerden birtanesinde kahvenizi yudumlayıp yorgunluğunuzu atın. Antik Roma forumu yerine Orta Çağlarda Verona idarecileri tarafından yapılmıştır ve bu meydan etrafındaki yapılarda forumda bulunan mermer taşlar ve heykel parçaları kullanılmıştır. Meydanın ortasında kurulan pazardan taze meyve alıp biraz serinleyip enerji alabilirsiniz.





Castelvecchio

 

 
"Eski Kale" anlamına gelen bu yapı 14. yüzyılda Adige nehri üstüne kırmızı tuğlalarla inşa edilmiştir.
Ana kale ve binalar ortaçağ heykel ve rönesans resimleriyle dolu zengin bir tarihi dokudur. İçerisinde şehir sanat müzesini barındırır. Surlarda dolaşmak serbesttir. Fotograf makinenizle harika pozlar çekmek için Erbe meydanına sadece 10dk olan bu yapıyı ziyaret edin. 




Verona Gezi Rotası

 

Yukarda bahsettiğim gezi ve diğer gezi noktalarını aşağıda hazırladığım gezi rotasında bulabilirsiniz. Bu rotada gezilecek yerleri hangi sırayla takip etmeniz gerektiğinin planını önceden yapın ve bu resmi yazıcıdan çıktı alarak yanınızda bulundurun. Bol eğlenceli gezmeler...

 

 



Verona'da Ne Yenir?

 

Verona'da yemek konusunda çok seçici davranmadık. Zira İtalyan yemekleri hepimizin damağına uygun... Eğer bol vaktiniz var ve oturup yemek isterseniz Bra meydanındaki restoranları deneyebilirsiniz. İtalya'nın genelinde olan bir ayrıntıdan da bahsedeyim; eğer masa açtırarak yerseniz
5€-10€ arası bir servis ücreti ek olarak fiyata eklenir. Bu masa ücreti masanın manzarasına göre değişiklik gösterebilir. Trattoria adındaki yerler ise ayaküstü veya al-götür tarzı yerler... Bana trattoria'lardan değişik pizzalar ve çörekler denemek daha ilginç geliyor. Hem ekonomik hem de görerek alabildiğiniz için sorunsuz.. Aşağıdaki fotografı çektiğim trattoria ise meydandan Castelvecchio'ya yürürken solunuzda kalıyor. Gayet de lezzetli ;)




 

 

GARDA GÖLÜ



Sirmione kasabasında bulunan Garda gölü, Alpler'in buzullarının erimesiyle oluşan İtalya'daki en büyük göldür. Verona şehir merkezine 30km uzaklıkta olan bu gölü de mutlaka ziyaret edin. Bir günlük Verona turunuzun öğleden sonrası için planlayabilirsiniz. Garda gölüne gidiş için Porta Nuova tren garının önündeki otobüs duraklarından LN026 nolu otobüse binebilirsiniz. İneceğiniz kasabanın adı  ise Sirmione. Gerçi son durak..

Otobüsten iner inmez muhteşem güzellikte bir mavi göl parlayacak karşınızda. İçeri doğru yürüdüğünüzde ise gölün üstüne inşa edilmiş küçük bir kale göreceksiniz. Eğer mayonuzda yanınızda ise şirin evlerin içinden sahile doğru çıkıp yarım saatlik bir mola ile kendinizi tazeleyebilirsiniz. Burası tıpki İstanbul'daki büyük adayı andırıyor. Zeytinyağlı akdeniz yemeklerini tadını ve taze balığın keyfini çıkarın. Garda gölüne gitmek için tren garındaki marketten otobüs biletinizi alabilirsiniz. Garda Gölü otobüs saatleri için tıklayın.






Scaligero Kalesi




 

 

Garda Gölü'nde Ne Yenir?

 

Garda gölünde balık ve zeytinyağlı yemekler yiyebilirsiniz. Benim öğle yemeği için durakladığım restoran San Lorenzo, haritada görmek için burayı tıklayın.




Alternatif olarak size yemek için Osteria al Torcol restoranını da öneririm. Haritada yerini görmek için tıklayınız.

Bir de burada çok lezzetli dondurmalar var. Kaleyi geçtikten sonra sağlı sollu kocaman dondurma külahlarıyla verilen dondurmaları mutlaka deneyin ;)

Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle, iyi eğlenceler !!!

 

  Gezi Tarihi: 10.08.2013

Etiketler:
garda gölü,italya gezisi,verona garda,italya gezi,italya seyahati,italya garda gölü,garda gölü italya,italya gezileri,kuzey italya turu,verona garda gölü,verona turu,verona garda turu,garda gölü gezilecek yerler,verona gezisi,garda gölü verona,verona hotel,italya verona,verona italya

5 Yorumlar

  1. Çok güzel yazınız, emeğinize sağlık, çıktısını alıp bavula koyuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bende 28 mayisda italya turu yapıcam ve tek tek not aldm dediğiniz yerlere biran evvel gitmek istiyorum.paylaşımınz için teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  3. HArikasınız Alper ... Venedik gezim öncesi son derece faydalandım yazılarınızdan... Çokk teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler.Titiz bir çalışma.Son derece açıklayıcı olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler.Titiz bir çalışma.Son derece açıklayıcı olmuş.

    YanıtlaSil